Ексклюзиви
пʼятниця, 05 січня 2018 19:48

Чому дрібні корупціонери уникають покарання – блогер

Автор: 5.ua
 

Е-декларування - потрібна річ, яку вимагає час, реальність. Але через недосконалість системи дуже багато дрібних корупціонерів уникають покарання. Чинна форма декларації не дає змоги бездоганно перевірити усіх.

Про це Gazeta.ua розповів блогер Сергій Іванов.

" Е-декларування - потрібна річ, яку вимагає час, реальність. Але через недосконалість системи дуже багато дрібних корупціонерів уникають покарання. Така форма декларації не дає змоги бездоганно перевірити усіх. У НАЗК немає достатньо повноважень. А всю чорнову роботу виконують органи Державної фіскальної служби. Це ж не таємниця, що їх можна купити аби вони закрили очі на якісь факти", - говорить Сергій Іванов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенкові радять відкликати законопроект про Антикорупційний суд

Не повинно бути вибірковості: 10 депутатів перевірили, а 400 лишили поза увагою, переконаний Іванов.

"Серед них знайдуться ті, чиї статки викликають запитання. Вважаю за краще спростити процедуру чи навіть форму декларування. Над документом треба працювати. Виходить, шукаємо порушення там де їх немає. Навіть якщо вони є, то ретельно закамуфльовані. Скажімо, квартиру депутату Андрію Лозовому купила мама. А на те, що вона звичайний педіатр з міста Рівне, не зважають. Як наслідок, нічого Лозовому не пред'явиш. - зауважує блогер. - Треба полювати на велику рибу. На людей, в яких мільйонні статки. Варто підвищити поріг декларування. Поки колупаються в дрібних речах, такі люди, як Сергій Львочкін (нардеп з "Опозиційного блоку", очолював Адміністрацію президента Януковича. – Gazeta.ua) працює у парламенті, а має частку в телеканалі. Ще побудував півострів, а потім палац".

З 1 січня 2018 року в Україні почалася третя хвиля електронного декларування. Вона триватиме до 1 квітня. За цей час інформацію про своє майно та доходи за 2017 рік мають подати президент, голова Верховної Ради, народні депутати, урядовці, судді, прокурори, керівники державних і комунальних підприємств та установ, обласних управлінь, районних адміністрацій, навчальних і медичних закладів державної й комунальної форм власності.

Інформацію перевіряє Національне агентство з питань запобігання корупції. За невчасне подання декларацiї без поважних на те причин декларантам загрожує штраф вiд 850 до 1700 грн. Стільки за подання недостовiрної інформації. Якщо рiзниця мiж задекларованими доходами та достовiрними становить понад 250 прожиткових мiнiмумiв, тобто понад 425 тис. грн, декларантовi загрожує кримiнальна вiдповiдальнiсть. Це штраф вiд 42 500 до 51 тис. грн або громадськi роботи на 150 - 240 год, чи позбавлення волi до 2 рокiв. Торік НАЗК перевірила менше сотні декларацій з 1,5 млн у їхній базі.

Зараз ви читаєте новину «Чому дрібні корупціонери уникають покарання – блогер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути