Ексклюзиви
четвер, 27 квітня 2017 08:12

По Верховній Раді літали яйця та димові шашки
7

Сім років тому, 27 квітня 2010-го, Верховна Рада ратифікувала "Харківські угоди" між Україною і Росією, підписані 21 квітня президентами країн.

Цими домовленостями Київ здав Крим під Чорноморський флот РФ в обмін на знижку в 30% на газ для України.

Ратифікацію "Харківських угод" українські ЗМІ назвали головним парламентським шоу століття. Зранку опозиція залила системи для голосування клеєм та накрила прапорами України, аби не допустити голосування депутатів.

Автор: day.kyiv.ua
 

Коли до зали увійшов спікер Володимир Литвин, в нього полетіли десятки яєць. Охоронцям довелося закривати спікера парасолькою. Одне яйце таки влучило йому в обличчя.

Автор: day.kyiv.ua
  Народний депутат кидає яйце у спікера
Народний депутат кидає яйце у спікера
Автор: day.kyiv.ua
  Голову Верховної Ради Володимира Литвина прикривають від яєць
Голову Верховної Ради Володимира Литвина прикривають від яєць

Потім опозиційні нардепи мали застосувати димові шашки. На ділі це зробив лише нинішній спікер Андрій Парубій. У залі розпочалася бійка.

Автор: day.kyiv.ua
  Бійка між нардепами
Бійка між нардепами
Автор: Reuters
  Бійка між нардепами
Бійка між нардепами

Без обговорення парламент 236 голосами ратифікував "харківські угоди". При цьому "за" проголосували депутати, яких не було в залі.

Автор: AFP
  Депутати-"регіонали" здирають прапори з місць опозиції
Депутати-"регіонали" здирають прапори з місць опозиції

У травні 2010 року тодішній резидент Росії Дмитро Медведєв відповідав на запитання студентів у Київському національному університеті ім. Шевченка. Тоді заявив, що Росія не буде використовувати свій Чорноморський флот для нападу на суміжні країни.

"Ще Остап Бендер говорив: справжню гарантію може дати тільки страховий поліс... Справжні гарантії - це система міжнародних відносин, це наші зобов'язання усередині ООН відповідно до міжнародних конвенцій... Чи будемо ми порушувати міжнародні конвенції, нехтувати міжнародним правом? Звичайно, ні. Тому що для Росії це не вигідно", - пояснив Медведєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман пропонує здати Тимошенко Росії

21 квітня 2010 року тодішні президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв домовилися на 25 років продовжити термін перебування Чорноморського флоту РФ у Криму в обмін на 30-відсоткову знижку на російський газ для України протягом 10 років.

Після анексії Криму в 2014 році Росія в односторонньому порядку сама розірвала домовленість. При цьому заявила, що "з точки зору російського законодавства багато пунктів угод втратили сенс".

Зараз ви читаєте новину «По Верховній Раді літали яйця та димові шашки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути