Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2024 22:01

План Байдена не спрацював: ХАМАС та Ізраїль не припинять вогню

План Байдена не спрацював: ХАМАС та Ізраїль не припинять вогню
eastnews.ua

Добитися миру не вдалося, президент США визнав це. Та у Вашингтоні не полишають надій на врегулювання конфлікту. Про подробиці розказує Gazeta.ua.

Знову Росія?

ХАМАС та Ізраїль звинуватили один одного у зриві угоди про припинення вогню. У ХАМАСі звинуватили держсекретаря США Ентоні Блінкена у потуранні Ізраїлю. Бойовики зажадали виведення Сил оборони Ізраїлю з Сектора Газа, припинення бойових дій та гарантів цього, як-от Туреччини, Єгипту і - Росії.

13 червня на пресконференції в Італії президент США Джо Байден мусів визнати, шо припинити вогонь не вдалося, і зазначив: "Ми працюватимемо над цим". Хоча і наголосив що не дуже готовий відповідати на запитання не по темі, бо запитували його про це на саміті "Групи семи".

Далі радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван підтвердив: Білий дім ґрунтовно опрацює пропозиції ХАМАС, але вже можна сказати, що частина з них є неприйнятними. Салліван неприйнятні ініціативи не назвав, але опосередковано можна зробити висновок, що США категорично проти долучення Росії до процесу врегулювання у секторі Гази. Салліван наголосив: "Ми працюватимемо з Катаром і Єгиптом, Катар і Єгипет працюватимуть з ХАМАС. Катар, Єгипет і США працюватимуть з Ізраїлем. Треба якнайшвидше досягти мети".

Росію він не згадав, як і Туреччину.

ХАМАС хоче конкретики

Ентоні Блінкен дозволив собі емоції: "Торги мають бути припинені".

Після цього ХАМАС у четвер, 13 червня обстріляв ракетами Ізраїль та заявив, що прагне миру, але від мирного плану - конкретики. Бойовики зажадали пояснення, що мається на увазі під виведенням військ і припиненням вогню. Також у ХАМАСі звинуватили США у погляді на ситуацію "очима Ізраїлю". Точну кількість громадян Ізраїлю, котрих тримають у заручниках називати відмовилися.

А це питання дуже чутливе для Ізраїлю, особливо для чинного прем'єра Беньяміна Нетаньяху, з військового кабінету котрого пішли вже двоє незгодних. Нетаньяху ще зберігає більшість у Кнесеті, але вона хитка. Ще кілька демаршів і реальною стає перспектива дострокових виборів. Якщо прем'єр не звільнятиме заручників, він ризикує втратити підтримку всередині країни, якщо звільнятиме збройним шляхом - зовнішню підтримку.

Нова контактна група

Натомість загострення ситуації на північному кордоні Ізраїлю через ліванське угруповання "Хезболла" стривожило Францію. Як повідомив президент країни Емманюель Макрон, США, Франція та Ізраїль створять тристоронню контактну групу задля протидії загостренню між Ізраїлем та Ліваном. За словами Макрона, він запропонував дорожню карту і французька сторона працюватиме з ліванською щоби зняти напругу у конфлікті.

Командир ХАМАС Ях'я Сінвар тим часом заявляє про близьку перемогу над Ізраїлем, а в самому Ізраїлі складно собі уявляють мир із Палестиною.

Парадокс полягає у тому, що для досягнення миру в секторі Гази, можливо, треба, щоб і ХАМАС, і Нетаньяху - програли, пише Bloomberg. Для Палестини це означає заміну військових ватажків цивільними політиками та звільнення всіх заручників. Для Ізраїлю - не відповідати так, як 7 жовтня, оскільки збройна відповідь породжує ще більшу ескалацію та заганяє у глухий кут.

Зараз ви читаєте новину «План Байдена не спрацював: ХАМАС та Ізраїль не припинять вогню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути