четвер, 22 квітня 2021 20:23

"Північний потік" повторюється в історії. Тоді все завершилось залежністю Європи від Росії - дипломат

"Північний потік" повторюється в історії. Тоді все завершилось залежністю Європи від Росії - дипломат
Богдан Нагайло про "Північний потік - 2". Фото: Сергій Старостенко

Демократичним країнам треба діяти як єдине ціле, говорить дипломат Богдан Нагайло в інтерв'ю журналу "Країна".

"За Трампа Америка спровокувала мислення, що бізнес і політика – окремо. А демократія, захист інших, солідарність – не на часі. Але виклики залишаються. Якщо Росія є головною загрозою для США, то Китай – основним конкурентом. Ідеться не тільки про торгівлю, а й кібератаки. Після Брекзиту на місці впливу Британії на ЄС утворився вакуум. Німеччина і Франція стають домінантними. Берлін каже, що "Північний потік-2" – їхня внутрішня справа. Але нібито підтримує Київ політично. Маргарет Тетчер теж казала, що підтримуватиме дисидентів. Водночас робитиме бізнес із Горбачовим. Рональд Рейґан тоді виступав проти російських газопроводів із Сибіру до Британії. Казав, що Європа стане залежною".

Лондон знає ціну такого підходу у стосунках із Москвою, підсумував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецький регулятор дозволив завершити будівництво "Північного потоку - 2"

"Британці після вбивства колишнього російського шпигуна Олександра Литвиненка, а потім отруєння Скрипалів зрозуміли, що з Росією бізнес невигідний і морально сумнівний. До телефонної розмови президента Макрона з Путіним у лютому Франція теж виступала проти будівництва газопроводу. Але потім сказала, що то справа Німеччини. Америка санкціями, ймовірно, відвертатиме цей проєкт. Може вплинути на європейських партнерів".

ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю ЧИТАЙТЕ У СВІЖОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА"

Президент США Джо Байден виступає проти будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". Однак питання введення санкцій проти проєкту він назвав "дуже складним". Цей момент американський глава прокоментував після виступу в Білому домі щодо нових санкцій, спрямованих проти РФ.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік" повторюється в історії. Тоді все завершилось залежністю Європи від Росії - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути