вівторок, 01 червня 2021 13:41

"Північний потік – 2" не відрізняється від анексії Криму". Найцікавіше з інтерв'ю Зеленського німецькій пресі

"Північний потік – 2" не відрізняється від анексії Криму". Найцікавіше з інтерв'ю Зеленського німецькій пресі
В інтерв'ю Зеленський розповів про "Кримський формат". Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський обстав за постачання Німеччиною зброї Україні. Про це глава держави сказав в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Німеччина не надала нам із початку війни жодної зброї, жодної військової допомоги. А вона може – у Німеччини є потужні кораблі, ракетні й патрульні катери.

Є штурмові гвинтівки, радіотехніка, військова техніка – багато всього. Німеччина потужна в цьому напрямі. Німеччина є також однією з передових країн в автомобілебудуванні. А ще в Німеччини є геополітична зброя, і це саме питання про Євросоюз", – сказав Зеленський.

Gazeta.ua пропонує найцікавіші цитати з інтерв'ю.

Новий формат переговорів

"Україна може мати план "Б", коли здобуде повністю свою територіальну цілісність. Це буде закріплено не в умовному чомусь на зразок Будапештського меморандуму, який можуть порушувати. А будуть серйозні гравці – Євросоюз, США, які закріплюють статус України в безпековій ситуації.

Це справді може бути для того, щоб вийти з колапсу, у якому зараз перебуває Європа. У нас є розуміння такого плану. І відверто скажу, що я збирався говорити про такий план із президентом Байденом, тому що це вже поза межами "нормандського формату".

... Це не може бути альтернативою, тому що це глобальніший формат, аніж "нормандський". Те, що має вирішити "нормандська четвірка", стане частиною цього плану. Тому що "нормандський формат" – саме про схід України. Він не про Крим, не про "трубу", не про гарантії нашої безпеки, не про членство в НАТО чи особливий статус партнерства з НАТО".

Про можливу ескалацію

"Ескалація можлива в будь-який момент до кінця вересня. Скажімо, точно до 12-16 вересня. Ми знаємо, що будуть навчання "Захід-2021". До цього періоду ситуація є небезпечною".

"Кримська платформа"

"Північний потік – 2" нічим не відрізняється від анексії Криму.

Щоб забрати собі Крим і мати можливість торгуватися, розпочали війну на сході України. Тоді потрошку "забувається" питання Криму. Навіть у "нормандському форматі" я порушував це питання, і всі сторони говорили, що Крим не є на порядку денному цих перемовин. Але ми й далі порушували цю тему. Саме тому я вирішив створити "Кримську платформу". Адже ми розуміли, що питання окупації Криму забувається".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський призначив дипломата заступником Єрмаку

Про "Північний потік – 2" росіян

"Якщо вони добудують "Північний потік – 2" – це загроза для енергетичної безпеки України та Європи. Росія точно нас відключить.

Так, у нас є контракт. Завдяки Німеччині та Франції ми в "нормандському форматі" домовилися про цей контракт на п'ять років. І з цих п'яти років майже два вже минули. Через три роки контракт закінчиться.

Якщо вони звершать технічну сторону "Північного потоку – 2" цього року, він запрацює за два–три роки. І ми знаємо, що буде. Усе це роблять для того, щоб наступного контракту в України не було. А точніше – використають цей важіль уже в питанні Донбасу".

Про Білорусь

"Зараз небезпечна ситуація в Білорусі. Це наші північні кордони. Росія й Білорусь постійно розглядають і домовляються про геополітичну і, напевно, оборонну угоду. Після цього може бути справді серйозний вплив Росії та суттєва координація та контроль білоруських збройних сил. Тоді ми можемо розглядати ризик і з того боку.

Ми не знаємо деталей цього договору про створення союзної держави".

Про агресію Росії

"Поки Росія не нападала на Європейський Союз і країни-члени НАТО. Але в Молдові є Придністров'я, у Грузії – Абхазія, в Україні – Донбас".

21 травня Верховна Рада України звернулася до палати представників і сенату конгресу Сполучених Штатів Америки про запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу "Північний потік – 2" як інструменту гібридної війни країни-агресора Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік – 2" не відрізняється від анексії Криму". Найцікавіше з інтерв'ю Зеленського німецькій пресі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути