Ексклюзиви
пʼятниця, 05 червня 2020 17:41

Питання "зеленого" тарифу стало політичним - інвестор

Питання "зеленого" тарифу стало політичним - інвестор
Дії влади псують інвестиційний клімат. Інвестори будуть вкладатися за межами України. Фото: Unsplash

"Зелена" генерація за останні 4 місяці не отримала оплату за електроенергію, на відміну від інших енергокомпаній, що іноземні інвестори розцінюють як політичне рішення. Про це заявив шведсько-український підприємець, один із найбільших інвесторів в зелену енергетику в Україні Карл Стурен.

"Зараз у нас дійсно ситуація, що нам 4 місяці не платять, практично нуль. Березень, квітень, травень, зараз у червні практично нічого не отримуємо за ту електроенергію, яку ми поставляємо державі або державним підприємствам. Наше питання в тому, що в цей період інші види енергетики, інша генерація отримує від 50 до 100 відсотків, по-різному. Гідроенергетика, Енергоатом, вугільні ТЕС, різні види генерації отримують різний рівень оплати. Ми отримуємо нуль. Це чисто політичне замовлення, це чисто політично мотивовано. Цьому немає ніякого пояснення, чому ми повинні отримувати нуль, коли всі інші отримують від 50 до 100 відсотків", - підкреслив Стурен.

За його словами, глава енергетичного комітету Андрій Герус перешкоджає досягненню компромісу між владою та інвесторами з питання реструктуризації "зеленого" тарифу, що дискредитує українську владу і знищує інвестиційний клімат країни.

"Мало того, що ми говоримо, що є зіпсований інвестиційний клімат, як для українців, так і для іноземних інвесторів. Це страшно. Гроші будуть шукати місцезнаходження за межами України. Це сама по собі страшна тенденція. А крім цього, я вважаю, що те, що зараз відбувається, те, що роблять з нами як з гравцями зеленої енергетики, це дуже сильно дискредитує президента, так само дискредитує прем'єр-міністра, дискредитує комітет Верховної Ради і міністерство", - сказав Стурен.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд перебуває на фінальній стадії переговорів з інвесторами в сектор відновлюваної енергетики за рішенням проблеми "зеленого" тарифу.

За даними Державної податкової служби, 2019 року виробники відновлюваної енергетики сплатили до бюджетів усіх рівнів 19,77 млрд грн у вигляді податків і зборів, що більше, ніж заплатили інші види генерації. Зокрема НАЕК "Енергоатом" заплатив 19,29 млрд грн, теплова генерація (ТЕС і ТЕЦ) - 6,54млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Питання "зеленого" тарифу стало політичним - інвестор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути