субота, 25 березня 2017 11:04

Питання політичних репресій українців знову піднімуть перед світом

Питання політичних репресій українців знову піднімуть перед світом
Президент України Петро Порошенко підписав указ "Про заходи у зв'язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років". Фото - 20 хвилин

Президент України Петро Порошенко підписав указ "Про заходи у зв'язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років".

Про це йдеться на офіційній сторінці президента.

"Відповідно до указу, кабмін у місячний термін має утворити організаційний комітет із підготовки і проведення заходів, розробити і затвердити у тримісячний строк відповідний план заходів на 2017-2018 роки та забезпечити його виконання", - повідомляється.

Указом визначено низку завдань центральним та місцевим органам виконавчої влади щодо проведення меморіальних заходів, широкої інформаційної кампанії, подальших наукових досліджень та продовження пошукової роботи у зазначеній темі, а також розвитку Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КДБ боровся із пам'яттю про Бабин Яр — документи

Президент також доручив закордонним дипломатичним установам України провести заходи у зв'язку з 80-ми роковинами Великого терору та надати сприяння у вшануванні жертв цієї трагедії українській громадськості за кордоном, провести відповідну інформаційну роботу за межами України.

Політичні репресії 20-50-х рр. ХХ століття відклали великий відбиток на світовій історії. Це були роки свавілля та беззаконного насильства. Період Сталінського верховенства історики оцінюють по-різному. Одні з них називають це "чорною плямою в історії", інші - необхідним заходом для зміцнення і зростання могутності Радянської держави. Скільки людей було вбито в ході сталінських чисток, точно не відомо. За оцінками істориків, число загиблих перевищує один мільйон. На піку репресій в 1937-38 роках в НКВД стратили більше тисячі осіб на день - в основному пострілом у голову.

Зараз ви читаєте новину «Питання політичних репресій українців знову піднімуть перед світом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути