середа, 14 серпня 2024 09:27

"Пишаємося вами". Чому американські сенатори так поспішали до Києва

"Пишаємося вами". Чому американські сенатори так поспішали до Києва
фото з офіційного сайту Президента України

США воліють бути ще більш обережними у кроках щодо війни в Україні. Курська операція ЗСУ тільки посилила тренд, але візит двопартійної делегації Сенату може кардинально змінити тактику Вашингтона. У деталях розбиралася Gazeta.ua.

Орієнтація на місцевості

Днями до Києва прибули сенатор Ліндсі Грем (республіканець) та Річард Блюменталь (демократ), які мали перемовини з президентом Володимиром Зеленським, прем'єром Денисом Шмигалем та спікером Верховної Ради Русланом Стефанчуком. Тим часом секретар парламентського комітету з питань нацбезпеки Роман Костенко повідомив про відрядження, ймовірно, до Курської області (РФ). Отже, теоретично, сенатори могли отримати інформацію про Курську операцію ЗСУ "з перших рук".

Про інтерес до деталей українського прориву на територію РФ свідчить той факт, що координатор з питань нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі того ж дня на брифінгу заявив: "Якщо йому (Путіну, - Gazeta.ua) щось не подобається, якщо його щось не влаштовує, то існує просте рішення - він може забратися з України та завершити все".

Путін загнаний у глухий кут, але існує небезпека від альянсу РФ із Північною Кореєю

Як для Кірбі та для офіційного Вашингтона зараз це занадто різка заява. За його ж словами, Путін загнаний у глухий кут, але існує небезпека від альянсу РФ із Північною Кореєю. Скоріш, небажання сприяти зближенню двох країн утримує Вашингтон від надмірних рухів. Адже по Курську "ми продовжуємо консультації з Україною". Ще один опосередкований доказ - в американських ЗМІ акцентують саме на Курській спецоперації як на головній темі перемовин у Києві. А Держдепартамент США того ж дня нагадав, що загальний обсяг допомоги Україні від початку вторгнення Росії склав $ 55,4 млрд.

Вочевидь, Білому дому потрібно більше інформації для формування більш чіткої та остаточної позиції.

Незалежна й непохитна

Але це не єдина мета для такої далекої та небезпечної поїздки сенаторів. Американські гості чудово знали, що для України кожен їхній візит є символічним підтвердженням підтримки США.

Президент Володимир Зеленський подякував за підтримку. Говорили також про подальші потреби у допомозі, підготовку до Саміту миру, економічне відновлення та євроінтеграція.

Прем'єр Денис Шмигаль акцентував на підготовці до опалювального сезону, а також на літаках F-16, котрі "вже в Україні". І ще, що важливо для розуміння цілей і значення візиту, на питанні "заморожених" російських активів.

Курська спецоперація ЗСУ є запобіжником від ударів РФ

"Денис Шмигаль наголосив, що важливо їх повністю конфіскувати та направити кошти на нагальні потреби України й нашу відбудову", - сказано в офіційному повідомленні.

Звідси ще два приводи для візиту сенаторів: натяк на те, що Курська спецоперація ЗСУ є запобіжником від ударів РФ по базуванню F-16 в Україні й пошук коштів на відновлення.

"Сміливий і блискучий"

Якщо судити за публічними заявами сенаторів, вони більш ніж задоволені почутим і побаченим в Україні.

"Перейти до війни з Путіним та змусити його зрозуміти і заплатити ціну - це правильне рішення…Сміливий і блискучий крок, - цитує Ліндсі Грема CNN/ - Головне - адміністрування… Дайте їм (українцям) зброю, необхідну для перемоги у війні, яку вони не можуть дозволити собі програти".

"Головна новина – те, що Україна тепер на території Росії, - зазначив Річард Блюменталь на брифінгу у Києві. - Це історична подія".

Вірогідно, програшу не можуть собі дозволити й американці, адже вони у Києві зробили сміливі заяви.

Перша. Ліндсі Грем закликав пілотів-ветеранів з країн-членів НАТО, котрі вміють керувати F-16, приїжджати до України та допомагати українцям нищити ворога.

Друга. Джо Байден, на думку Грема, до завершення своєї президентської каденції має запросити Україну до НАТО.

Зауважимо, про НАТО сенатори говорили з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком. "Українська армія є армією НАТО, - наголосив він. - Воює зброєю НАТО, за стандартами НАТО, виконує основну місію НАТО - захищати східний фланг".

"Сидите на трильйонах!"

Чи означає візит, що між двома партіями немає розбіжностей по Україні? Звісно, ні. Грем у Києві встиг розкритикувати адміністрацію Джо Байдена за недостатню допомогу Україні або зволікання з нею. Зі свого боку Блюменталь не підтримав нічого, що у майбутньому могло означати кардинальну зміну підходу США до вйіни Росії в Україні.

Симптоматично, обидва вони виступили за дозвіл Україні бити американською зброєю по Росії.

Але Грем пішов далі в економічних питаннях. "Ви сидите на трильйонах!" - емоційно відзначив він та запропонував укласти тристоронню угоду між США, Україною та країнами Заходу про видобуток літію.

Того ж дня про літій згадували й у Сербії, бо напередодні країну охопили протести проти дозволу влади для австралійсько-американської корпорації видобувати літій на території країни. Тому питання літію сплило у сенаторів у Києві не випадково.

Наслідки візиту

Поїздка сенаторів до Києва 12 серпня є важливою для перспектив України. Після успіхів 2022 року й розчарувань 2023 року, котрі продовжувалися й у поточному році, партнери наочно побачили, що ЗСУ можуть не лише відбиватися, але й воювати на території противника, здійснювати сміливі операції, прориви, - зауважив Головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус. Навіть лунали думки про обмеження або припинення допомоги Україні.

Україна показала, що може дозволити собі зухвалі кроки

"Зараз з'явився драйв і наші партнери зацікавлені, Україна дійсно демонструє, що бореться і може також вести війну на території агресора. Це надає бажання більшої допомоги. Побоювання, що нам припинять збройну допомогу через те, що Україна перенесла бойові дії на територію РФ, безпідставні, бо на наших партнерів якраз ця обставина негативно не вельми подіяла. А те, що Україна показала, що може дозволити собі зухвалі кроки - справило позитивне враження", - каже він.

Позитив видно з огляду на загарбницькі здобутки Росії в Україні протягом поточного року. Причому пропозиція про "заморозку" конфлікту різко стає невигідною саме для Росії, звернув увагу експерт, адже це означатиме взаємний контроль Україною і Росією територій супротивника.

Тому варто очікувати інтенсифікації допомоги від США та партнерів і, можливо, подальшого просування ЗСУ вглиб Росії. Вірогідно, "стеля" спецоперації у Курській області й була однією з ключових тем під час візиту сенаторів.

Потреба конкретизувати

Тим часом, у США вийшло інтерв'ю Дональда Трампа Ілону Маску, де він повторив свої звичні тези про відносини з Путіним, але додав нову деталь: нібито застерігав очільника Кремля від нападу на Україну. Більше того, вважав, що Путін формує армію біля кордонів нашої країни для переговорів.

Помітно, що в цьому інтерв'ю у блоці по Україні бракує конкретики. Це дивує, адже саме з Трампом пов'язують "мирний план", котрий нібито розробляє його команда й котрий кілька разів видозмінювався.

Спецоперація у Курську вибила ґрунт з-під ніг тих американських політиків, які уникали конкретики по Україні

Інтерв'ю свідчить про розмите уявлення лідера республіканців про ситуацію в Україні. Але таке ж розмите воно, судячи з заяв Камали Гарріс, і в демократів. Нині представники обох партій є конкурентами, та жодна з них не бажає "здавати" українське питання. Отже, як мінімум, воно залишиться на порядку денному президентських виборів. Спецоперація у Курську вибила ґрунт з-під ніг тих американських політиків, які уникали конкретики по Україні. Тепер треба говорити про нашу країну більше і компетентно. Тож за наслідками візиту буде й конкретизація. Але не варто очікувати її швидко, - нині у США політики та офіційні особи сім разів думають, перш ніж сказати. Швидше ці наслідки проявляться у Курській області.

Зараз ви читаєте новину «"Пишаємося вами". Чому американські сенатори так поспішали до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути