пʼятниця, 30 квітня 2010 11:37

Пинзеник пояснив, що Україна впустила під час газових переговорів

Пинзеник пояснив, що Україна впустила під час газових переговорів

Екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник стверджує, що Україна не одержала ніяких преференцій у ціні на газ від Росії в обмін на продовження термінів перебування Чорноморського флоту Росії на українській території.

Про це Пинзеник заявив в інтерв`ю "Газете по-киевски".

"Можна було встановити ціну на газ і 1 тис. доларів, і тоді сьогоднішня знижка була б 70%... Потрібно розуміти суть газових договорів. Світові ціни базуються на вартості не лише газу, але й транзиту.

А це був перший фундаментальний момент, упущений у договорі, тому що ставка транзиту істотно не змінилася, а ціна газу була взята європейська. При тому, що ми маємо переваги перед Європою, купуючи газ на кордоні з РФ або Білоруссю.

Другий момент – з чисто політичних міркувань базовою ставкою була взята італійська, але ми беремо газ на 2500 км ближче, ніж Італія", - сказав Пинзеник.

Екс-міністр вважає, що ціна на російський газ для України має формуватися з урахуванням меншого шляху його транспортування порівняно з Італією.

"Українська ставка повинна бути рівна 450 дол. мінус вартість транзиту від російського кордону до Італії, тобто 332 долари, тоді нормальна ціна газу в першому кварталі 2010 року – 220, але за політичними мотивами була рівна 305.

Купуючи 40 млрд. кубів газу, ми втратили таким чином 4 млрд. доларів. Ставка транзиту газу в Австрії – 6 доларів, у нас – 2,04 за 1 тис. куб. м, а перегонимо ми 120 млрд куб. м. – ось іще втрат на 4 млрд", - пояснив він.

Пинзеник також додав, що при формуванні ціни взагалі не враховувався чинник зберігання газу для Європи в сховищах України.

"Україна закачує газ для себе і Європи, і утримує сховища за свій рахунок, хоча повинна оплачувати зберігання лише на 25%.

Таким чином, знижки немає. Ціна 230 доларів – це нинішня європейська ціна, яка мала бути зафіксована в базових договорах, а не за рахунок знижок з флотської орендної плати (до речі, зниження орендної плати за його базування в угодах згадується)", - резюмував екс-міністр.

Зараз ви читаєте новину «Пинзеник пояснив, що Україна впустила під час газових переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути