вівторок, 11 липня 2023 21:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Підсумки саміту НАТО: документ із 90 пунктів і головні тези

Підсумки саміту НАТО: документ із 90 пунктів і головні тези
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і президент США Джозеф Байден на саміті у Вільнюсі. Фото: nato.int

НАТО опублікувало текст підсумкового комюніке саміту лідерів країн-членів Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі.

Документ складається із 90 пунктів. Про це повідомила LIGA.net.

Із найважливішого для України – Альянс погодився прибрати план дій щодо членства в НАТО, але поки що не дав запрошення для вступу.

У 11-му пункті йдеться, що НАТО підтверджує зобов'язання, взяте на саміті 2008 року в Бухаресті, про те, що Україна стане членом Альянсу.

"Сьогодні ми визнаємо, що шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшов за рамки необхідності ПДЧ. Україна стає все більш оперативною та політично інтегрованою в Альянс і досягла суттєвого прогресу на шляху реформ", – сказано у документі.

Тепер міністри закордонних справ країн НАТО регулярно оцінюватимуть прогрес України в рамках адаптованої річної національної програми.

"Ми зможемо направити запрошення Україні приєднатися до Альянсу, коли союзники погодяться і будуть виконані умови", – йдеться у документі.

12-й пункт роз'яснює, як функціонуватиме новостворена Рада Україна-НАТО.

Її учасники будуть рівноправними членами і вирішуватимуть завдання на шляху вступу України до Альянсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Так як з Україною – не буде. Грузія потрапить в НАТО лише через ПДЧ

У п'ятому пункті йдеться про те, що Російська Федерація є найбільш значною і безпосередньою загрозою безпеці союзників, а також миру і стабільності в євроатлантичному регіоні.

У сьомому пункті сказано, що РФ несе повну відповідальність за незаконну, нічим не виправдану і неспровоковану агресивну війну проти України.

В документі нагадують про підрив росіянами Каховської гідроелектростанції, що, як сказали в НАТО, "підкреслює жорстокі наслідки війни, розпочатої Росією".

В Альянсі заявили, що Білорусь та Іран також повинні припинити свою допомогу РФ і повернутися до дотримання міжнародного права.

Окремо про Іран йдеться у 84-му пункті – НАТО закликає Іран припинити передавати Росії дрони. Також Іран закликали припинити захоплення морських суден.

23-й пункт – про Китай: "Заявлені КНР амбіції та політика примусу кидають виклик нашим інтересам, безпеці та цінностям. Ми, як і раніше, відкриті для конструктивної взаємодії з КНР, зокрема для забезпечення взаємної прозорості з метою захисту інтересів безпеки Альянсу".

У 25-му пункті НАТО закликає Китай засудити війну РФ проти України.

Ще частина пунктів присвячена тому, що союзники з НАТО підтримують кінцеву мету світу без ядерної зброї. У цьому контексті знову згадується Китай, який "швидко розширює та диверсифікує свій ядерний арсенал". Також згадуються Іран і КНДР.

У документі Альянсу йдеться, що НАТО підтверджує підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії. Підтримує право Грузії самостійно визначати своє майбутнє і курс зовнішньої політики без втручання ззовні.

Альянс закликає Росію вивести війська з Грузії. Той самий заклик до РФ є в пункті комюніке про Молдову.

Саміт НАТО у Вільнюсі розпочався сьогодні і продовжиться завтра. У столицю Литви прибув президент України Володимир Зеленський.

Україна вступить до Північноатлантичного альянсу за прискореною процедурою, без плану дій щодо членства, сказав генеральний секретар Єнс Столтенберг.

Зараз ви читаєте новину «Підсумки саміту НАТО: документ із 90 пунктів і головні тези». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути