вівторок, 04 вересня 2012 19:58

"Підприємцям кажуть: або переходите у Партію регіонів, або вас тут же закопаємо"

"Підприємцям кажуть: або переходите у Партію регіонів, або вас тут же закопаємо"
Віталій Токовий розповів про ситуацію з рейтингами партій на Полтавщині. Фото: gazeta.ua

Від Полтавщини по мажоритарних округах балотуються 84 кандидати. Партія регіонів висуває голову Держрезерву Олексія Лелюка. Об'єднана опозиція не представила сильних кандидатів, вважає 22-річний Віталій Токовий, член Полтавського обласного представництва Комітету виборців України.

- Найцікавіший округ — 149-й, - говорить він. - Туди входять Карлівський, Кобеляцький, Козельщинський, Машівський, Новосанжарський і Чутівський райони. Є сильні кандидати від влади, опозиції. Партія регіонів висуває Олексія Лелюка. Він у окрузі роздає цукерки і по мішку борошна в руки. Люди кажуть, що продукти з маркуванням Держрезерву. Ще листівки зі своєю біографією. Тільки в них не пише, що член Партії регіонів. Міг іти по списку, але його кинули на мажоритарку. Ніби поконфліктував з керівництвом партії. Для Лелюка цей округ важкий. У більшості районів у "регіоналів" рейтинг нулячий. Тому застосовують тиск, страх і гроші. Наприклад, у Новосанжарському районі кажуть підприємцям: або переходите у Партію регіонів, або вас тут же закопаємо.

Сильний конкурент Лелюка — Андрій Река, новосанжарський селищний голова, господарник. Його висуває Об'єднана опозиція. У червні Лелюк приїздив з продуктовими наборами у Нові Санжари, Река подивився на роздачу, а тоді каже, ото дивіться люди, що робиться, а голосуйте по совісті. Він битиме на чесність. Днями сказав, у Києві жити не буде, їздитиме на засідання у Верховну Раду з Нових Санжар.

Від цього округу самовисуванцем іде редактор газети "Полтавська думка" Олександр Кулик. Має хороший рейтинг у Кобеляцькому районі, бо розплутував ситуацію, коли міліціонери вбили трьох місцевих дівчат.

Чому в області так багато самовисуванців?

- У Партії регіонів немає сильних кандидатів. Тому йдуть самовисуненням ті, кого добре знають в області. Це такі як мільярдер Жеваго, благодійники Макар, Залужний. Партія регіонів на Полтавщині діє за трьома принципами: у Верховну Раду ідуть висуванці власне від партії, їхні сателіти — від партії Наталії Королевської "Україна — Вперед!", і самовисуванці. Кандидати від Королевської "пролетять", за них в області не голосуватиме ніхто. Ставка робиться на самовисуванців. Це майбутні "регіонали". Опозиція "прохлопала" і не виставила на округи сильних кандидатів. За гроші чи інші інтереси Полтавщину віддали "регіоналам".

Яким політичним силам надають перевагу полтавці?

- Півтори місяці тому в області провели соціологічне опитування. За Об'єднану опозицію "Батьківщина" віддають голоси 27 відсотків виборців. За "Регіони" готові проголосувати 22 відсотки. Підтримку вони мають лише у великих містах. Постійно росте популярність партії "УДАР" Віталія Кличка і "Свободи". Мають по 9 і 5 відсотків. За комуністів на Полтавщині стабільно голосує 10 відсотків виборців. "Україна — Вперед!" має 3,9 відсотки. Але ці цифри можуть різко помінятися, бо влада активно використовуватиме адміністративний тиск і гроші.

Якими методами тиснуть на виборців?

- Селяни переказують, що їм погрожують. Мов, не проголосуєте за Партію регіонів, не виплатимо за паї. Таке робиться в агрофірмі "Чиста криниця" (належить Юрію Лебедину з Партії регіонів. Він підтримує Лелюка. Про це казав селянам на зустрічах. - ред.). Цей метод використовували і на минулі вибори. На 1 вересня у Нові Санжари влада пригнала три шкільні автобуси. Кажуть, подивіться, цим транспортом будемо возити ваших дітей. Показали і забрали. Насправді то автобуси з різних районів. Більше махінацій буде у віддалених селах.

Зараз ви читаєте новину «"Підприємцям кажуть: або переходите у Партію регіонів, або вас тут же закопаємо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути