четвер, 11 квітня 2013 18:39

Підписання Угоди про асоціацію покращить відносини України з Росією - посол ЄС

Підписання Угоди про асоціацію покращить відносини України з Росією - посол ЄС
Ян Томбінскі Фото: eastbook.eu

Угода про Асоціацію між Україною та ЄС не спрямована проти співпраці з Росією. Про це сьогодні на прес-конференції у Києві заявив глава Представництва ЄС в Україні Ян Томбінскі.

"Мені часто задають питання, яке стосується вибору співпраці у рамках Угоди про Асоціацію, чи співпраці з Росією через Митний союз. Я хочу сказати, що Угода про Асоціацію не є негативним інструментом, який спрямований проти співпраці з Росією чи іншими країнами. Інституції ЄС і країни-члени ЄС дуже зацікавлені у хороших відносинах між Україною та Росією. Але нам також необхідно вчитися на уроках минулого. На початку 90-х роках минулого століття була така ситуація у центральній Європі, коли майбутній розвиток не був визначений", - сказав він.

За його словами, підписання Угоди про асоціацію з ЄС тільки піде на користь відносинам України з Росією.

"Я хочу згадати слова колишнього польського президента Александра Квасневського. Він у свій час дуже часто спілкувався з російськими співрозмовниками, коли Польща готувалися приєднатися до НАТО. Президент ЄС та інші вважали, що це рішення Польщі спрямоване проти Росії і що це може поставити під загрозу польсько-російські відносини. І президент Квасневський відповів на ці ідеї з російської сторони з питанням: а які у вас відносини з Італією чи Францією? Відповідь – дуже хороші відносини. Отже не можна сказати, що приєднання до НАТО буде передумовою для погіршення відносин між Польщею та Росією. Навпаки ситуація тільки покращиться, тому що вона буде чітко визначена і буде навіть сприятиме подальшому покращенню відносин. Тому, я думаю, що це ж саме можна сказати щодо відносин України із ЄС та щодо підписання Угоди з ЄС. Це тільки покращить відносини з Росією, оскільки будуть чіткі правила гри і це також може допомогти відповідним інституціям у цих відносинах. Адаптація українськими товаровиробниками і надавачами послуг до стандартів і правил ЄС також створюють симетричний ефект на російському ринку. Однак приєднання до Митного союзу не створить такого ж симетричного ефекту для українських компаній у їхній участі у ринку ЄС", - зазначив Томбінскі.

Він вважає, що завдяки Угоді про асоціацію Україна зможе задовольнити амбіції молодих людей.

"Зміст і суть Угоди про асоціацію полягає у тому, щоб модернізувати країну, щоб зробити її більш конкурентоспроможною , дружньою по відношенню до майбутнього покоління українців. Бо Україна втрачає своє населення. За останні 15 років Україна втратила 7 млн своїх громадян. Тому що молоді люди не бачать для себе перспектив в Україні. Тому необхідно подумати, як варто найкраще відповісти на мрії і амбіції молодих людей для того, щоб вони бачили своє майбутнє тут, у своїй країні", - додав Томбінскі.

Зараз ви читаєте новину «Підписання Угоди про асоціацію покращить відносини України з Росією - посол ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути