четвер, 07 травня 2020 17:18

Підготували законопроєкт про звільнення міністрів

Підготували законопроєкт про звільнення міністрів
У парламенті розписали процедуру, як звільняти урядовців. Фото: kmu.gov.ua

У Верховній Раді написали законопроєкт, який дасть змогу парламенту порушувати питання про відповідальність міністрів та ініціювати їхню відставку.

Про це повідомила заступник голови фракції Євгенія Кравчук у Facebook.

"Ефективність роботи міністрів треба контролювати. Стаття 85 Конституції покладає цю функцію на Верховну Раду. Втім, у нас відсутні законодавчі положення, які конкретизували б таке конституційне право парламенту.

Виняток – хіба що закон "Про статус народного депутата України", що дає нардепам право звертатися до Кабміну з депутатськими запитами. Але цього недостатньо для ефективного контролю.

Вихід – процедура інтерпеляції. Цей термін якраз і означає право парламенту порушити питання про відповідальність того чи іншого міністра. Інтерпеляція використовується в багатьох європейських державах із парламентською або змішаною формами правління. Наприклад, вона популярна в сусідній Польщі. До порядку денного кожного засідання Сейму вноситься пункт "інтерпеляції і питання з поточних справ", - розповіла нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Необхідна присутність майже цілого парламенту" - Арахамія анонсував засідання Ради

За словами Кравчук, ініціювати процедуру зможе певний комітет або 45 народних депутатів. Далі питання розглядається в профільному комітеті, а коли він дає висновок – виноситься на пленарне засідання.

"Якщо рішення про незадовільну роботу члена Кабміну набирає 226 голосів, прем'єр-міністр протягом 15 днів зобов'язаний внести подання про його звільнення.

У разі, якщо прем'єр цього не робить, питання включається до порядку денного парламенту без голосування - і парламент сам ухвалює рішення про звільнення міністра.

Щодо міністрів оборони і закордонних справ – Рада рекомендує президенту звільнити їх, якщо дає негативну оцінку за результатами інтерпеляції", - пояснила нардеп.

4 березня Верховна Рада призначила Дениса Шмигаля на посаду прем'єр-міністра. Його кандидатуру пропонував президент Володимир Зеленський. Тоді ж парламент затвердив новий склад Кабінету міністрів. Уряд із прем'єром Олексієм Гончаруком звільнили.

Зараз ви читаєте новину «Підготували законопроєкт про звільнення міністрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути