середа, 26 вересня 2012 14:22

Під час зустрічі з виборцями Чорновіл розказав коли буде критикувати опозицію та владу

Зустріч з кандидатом у народні депутати Тарасом Чорноволом пройшла у дворі будинку №9 по столичній вулиці Урлівській — на дитячому майданчику. До Верховної Ради він йде самовисуванцем. У дворі поставили намет від кандидата, неподалік гудить бензиновий генератор. З двох колонок грає народна пісня "Розчеши ми кучері". На майданчику збирається близько 40-50 чоловік — від людей студентського віку до пенсіонерів. Тарас Чорновіл приходить о 19.00. Вітається, розповідає про батьків та початок політичної кар'єри. Виступає півгодини.

"Давайте перейдемо до питань. Якщо у вас є якісь сумніви щодо мене — я буду дуже радий їх почути", - каже він. Знімає шкіряну куртку, залишається в білій сорочці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисник Тимошенко поставив хрест на чесних виборах

"Я вижу, что кандидаты пытаются купить голоса избирателей — делают детские площадки, что-то еще. Подумала, что здорово было бы, если бы выборы были дважды в году. Наверное, тогда бы люди получили больше и площадок, и остального, - бере мікрофон жінка років сорока з зачіскою каре. Плечі вкрила хустиною. - Але питання наступне — що краще для людей — ЖКХ чи ОСББ? Куди краще вступати?"

"Дивлячись на наші будинки я би побоявся вступати в ОСББ, - говорить Чорновіл. - Бо після його створення ніхто крім вас не виправлятиме ті проблеми, які накопичилася за роки їх експлуатації. Зараз я займаюся проблемою по вулиці Голосіївській, 3. Там дика ситуація: користуючись дірками в діючому законі, забудовник провів фальшиві збори ОСББ і виставив людям найвищі тарифи в Києві. Люди себе відчувають ледь не кріпаками. ОСББ — не панацея, це шанс для нових будинків. Щодо старіших будинків — потрібен перехід від ЖЕКів до якоїсь іншої форми, але перед цим держава має відремонтувати ті будинки".

До мікрофона виходить літній чоловік у бейсболці, спортивних штанях та сорочці навипуск.

- У мене таке питання: от скажіть, оце що? - показує він Чорновілу вказівний палець.

- Це — один палець! - посміхається Чорновіл.

- А це що? - показує чоловік кулак.

- А це вже є сильний кулак! - говорить кандидат.

- Так чого ви кулака не держитесь? Що ви в Раді зробите? Ви один — ніхто!

 

Присутні посміхаються, дехто киває головою на знак згоди.

- Ви абсолютно правий, але один я бути не збираюся. Зараз є влада — її є за що критикувати, і опозиція. До старту виборів я багато сказав негативу про "Батьківщину", але критикувати опозицію зараз, коли Тимошенко і Луценко сидять в тюрмі — річ погана. Закінчаться вибори — говоритиму те саме. Але зараз я не хочу грати проти них, і говорити, що Яценюк чи хтось ще трошки не той.

- А треба говорити! - розважливо говорить чоловік. - На біле — біле, а на чорне — чорне!

- Зараз ми мусимо проголосувати — хтось за "Свободу", хтось може вирішить, що Королевська може виправитися, - продовжує Чорновіл. - В новий парламент прийде влада і опозиція. Тушки — на жаль, вони будуть, хай 20 чоловік — хлинуть до влади. Я дуже боюся, що завдяки їм влада наблизиться до тих 300 голосів, які так їм потрібні. Але серед велетенської маси мажоритарних депутатів будуть такі, що не готові працювати за командою Чечетова. І це дуже необхідний позитив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батьківщина" та Лопушанський лідирують у 125-му окрузі на Львівщині - соцопитвання

- Я вас попрошу ответить без демагогии — с кем вы будете объединятся в парламенте? - бере мікрофон чоловік років сорока у джинсах та кофті-поло.

- Щодо майбутньої групи — не можу сказати. Я не знаю, хто пройде в наступний парламент. Дуже хотів би, щоб ця група базувалася на тих, кого не пустили в опозицію - хоч вони насправді опозиційні. Це, наприклад, Стецьків, Доній.

- А звідки у вас впевненість, що ви виконаєте те, що декларуєте? - вигукує чоловік в окулярах - сидить на лавці край майданчика.

- Впевненості в цій країні не має ніхто. Є надія, бо в 2003-му ніхто не вірив, що буде помаранчева революція. В мажоритарку ідуть люди бізнесу, люди, що можуть себе відстояти. Я маю надію на них, хоч любителів ходити строєм вистачає.

Чоловік в окулярах підходить до намету.

- В'ячеслав! - бере він мікрофон.

- До В'ячеслава мені вже не дорости, - швидко відказує Чорновіл.

- На жаль, - погоджується чоловік. - Але чому ви свого часу були в "Нашій Україні", а потім прийшли в Партію регіонів — організоване злочинне угруповання? Там же в людей руки по лікоть у крові?

- За те, що я пішов від Ющенка, мені в 2003-му дім підпалили у Львові. Дружині п'ять разів тоді дзвонили і просили приїхати в морг упізнати чоловіка. Я ніколи не вірив, що ця людина виконуватиме те, що обіцяє. А після того, як я виписав закон стосовно повернення вчителям 5 мільярдів заборгованості по зарплатні, і моя рідна фракція почала його блокувати — я пішов, гучно грюкнувши дверима. Отак я зрадив Ющенка. Щодо "регіонів" - то на початку 2005-го, люди, руки в яких по лікоть в крові, опинилися або в Монако, або пішли з помаранчевими бантиками. Тоді я міг вірити, що в цій партії буде все нормально — там лишилися нормальні люди, за якими тюрма не плаче. Бо такі люди моментально перефарбувалися в помаранчеві кольори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк розповів, як "страшна зараза влади" змушує Литвина довічно жити на держдачі

- Еще один вопрос — как вы собираетесь бороться с "кнопкодавством"?

- Починати треба з себе — я голосую самостійно. - говорить Чорновіл. - Каюся — перші півроку я такі порушення допускав — міг натиснути за сусіда, що вийшов з зали, якщо він попросить. А потім пішли дуже негативні приватизаційні законопроекти. 4,5 роки моя картка для голосування була завжди зі мною. Кажуть, що у вмілих руках вона тягне на кілька мільйонів — в моїх не потягнула, - посміхається.

- Другий момент: у Верховній Раді є система, призначена для того, щоб депутат міг голосувати тільки своєю карткою — це так звана "сенсорна кнопка". Відкрию секрет — вона підключена і працює. Коли ви підносите до неї палець — загоряється червона лампочка. Говорять, що систему можна обдурити телефоном "Верту" і якоюсь однією моделлю "Мотороли" - на них ця червона лампочка реагує - але це можна усунути. Потрібно лише натиснути на опцію "голосування тільки з урахуванням сенсорної кнопки" на комп'ютері системи "Рада". Це займе 10 секунд — система налаштована. Але протидія цьому іде з усіх боків — і з боку влади, і з боку опозиції. Депутатам ще не привили, що кнопкодавство — то ганьба, люди це вже зрозуміли.

Зустріч триває дві години. Наостанок Чорновіл звертається до присутніх.

- Хочу попросити про одне. Поясніть людям, які не хочуть йди на вибори, що прийти треба - інакше проголосують за них.

- Мені вже однаково, хто буде 40 тисяч зарплати в місяць проїдать, - говорить літній чоловік у бейсболці. Представляється Василем, 76 років, живе неподалік.- Проголосую за за того, в кого шансів немає, щоб голос нікуди не діли.

Зараз ви читаєте новину «Під час зустрічі з виборцями Чорновіл розказав коли буде критикувати опозицію та владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути