вівторок, 19 листопада 2013 12:56

Петро Симоненко: "Без "соціального бюджету" у країни немає майбутнього"

Петро Симоненко: "Без "соціального бюджету" у країни немає майбутнього"

Робота українського парламенту останнім часом звелася переважно до розгляду всього декількох проектів законів, пов'язаних з якнайшвидшої інтеграцією країни в структури Європейського Союзу. Протягом декількох днів депутати Верховної Ради за посередництва західних "консультантів" вирішували питання звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко, фактично залишивши без уваги цілий ряд необхідних соціальних реформ. Наскільки серйозна така ситуація і чим вона загрожує, "ГолосUA" з'ясовував у лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка.

- Петре Миколайовичу, опозиція, захопившись обговоренням у Верховній Раді пакета законопроектів про євроінтеграцію, схоже, забула про найважливіші соціальні документи. Що КПУ робить, щоб нагадати парламентаріям про необхідність захисту інтересів пересічного українця?

- Найближчим часом ми маємо намір завершити збір підписів для проведення референдуму за народною ініціативою та поінформувати суспільство про те, що три мільйони необхідних  для цього голосів КПУ отримала. Крім того, Компартія планує організувати акцію народного волевиявлення щодо скасування пенсійної реформи. Як показала практика, та ж Верховна Рада виявилася не в змозі вирішити це найважливіше питання, яке вкрай хвилює півтора десятка мільйонів наших громадян. Керуючись цим, ми виходимо з відповідною ініціативою і відразу ж після 20 листопада - у встановлені законом терміни - почнемо втілювати її в життя. І, звичайно, під час засідань парламенту наша фракція буде робити все можливе, щоб закликати тих, хто забув про дані народу обіцянки, до порядку і роботи.

- А забуті, головним чином, обіцянки про соціальний захист, реформу ЖКГ та фінансову стабільність...

- Цілком правильно. З парламентської трибуни я неодноразово говорив, що країна сьогодні опинилася на межі бюджетної катастрофи, а мільйони людей - на межі бідності. Промислове виробництво падає, зростає безробіття. Як наслідок - людям місяцями затримують зарплату. Немає грошей на виплати вчителям, лікарям, на виплату допомоги при народженні дітей, ветеранам Великої Вітчизняної Війни і ці приклади можна наводити нескінченно. Фракція Компартії пропонує прийняти закон, яким передбачається встановити пеню у розмірі 0,5% за кожен день невиплаченої зарплати і змусити олігархів розрахуватися по боргах. На розгляд ВР КПУ внесла 145 законопроектів, спрямованих на подолання кризових явищ і зміцнення економічного потенціалу України. Це стосується скасування пенсійної та медичної реформ, заміни ПДВ податком з обороту, повернення промислових підприємств у державну власність і багато чого іншого.

- Тобто, позиція фракції Компартії залишається незмінною?

- Так! І цілком зрозуміло, що саме ця наша чітка позиція сьогодні і викликає злість, роздратування і бажання заборонити КПУ і з боку влади, і з боку опозиції, і з боку так званих "євроінтеграторів".

- До речі, про "євроінтеграторів". Як ви ставитеся до місії Кокса-Кваснєвського, яка протягом кількох днів фактично блокувала роботу Верховної Ради і перешкоджала розгляду соціального пакета документів?

- Вони приїхали, щоб звільнити одного олігарха. Мене цікавить - чому вони і рота не відкривають за 45 мільйонів інших українців?! Чому ніхто з них не говорить, що у нас мільярдна заборгованість по зарплаті? Чому не згадують про те, що наші люди часом змушені шукати гроші на шматок хліба? Чому не звертають уваги на зубожілих "чорнобильців", "афганців", "дітей війни"? В Україні маса проблем в системі охорони здоров'я і конституційна норма про доступну медицині не виконується. В обмін на примарну інтеграцію Європа вимагає підвищення цін і тарифів. На догоду їй уряд вже ухвалив рішення про те, щоб на 60 % збільшити ціни на ЖКГ.

- Ви наполягали на тому, щоб уряд відзвітував по бюджету, але цього не сталося...

- А просто їх цікавить зараз ЄС, а не те, що буде з українським народом. Адже бюджет необхідно приймати. Потрібно розібратися у всіх складнощах, чітко вивірити - які пріоритети визначити на наступний рік. Без соціально орієнтованого держбюджету немає майбутнього! Але можновладці не займаються питанням конкретно взятої людини. М'яко кажучи, мене це дивує. Я б дуже хотів, щоб наші громадяни знали: Компартія буде відстоювати їхні інтереси і не стане голосувати за сумнівні "європейські" законопроекти, здатні привести нашу країну до соціальної катастрофи. Незважаючи ні на які погрози і залякування, КПУ залишиться на сторожі інтересів трудящих і всіх верств населення, знедолених і пригноблених правлячою олігархічною владою і націонал-фашистами.

 

Зараз ви читаєте новину «Петро Симоненко: "Без "соціального бюджету" у країни немає майбутнього"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути