Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2012 10:52

Перший віце-спікер парламенту в законотворчості хоче бачити зворотній зв'язок

Перший віце-спікер парламенту в законотворчості хоче бачити зворотній зв'язок

Ефективність законотворчої діяльності народних депутатів неможлива без залучення до роботи над законопроектами, як профільних фахівців, так і широкої громадськості, інтереси якої зачіпаються в них. Таку думку висловив перший заступник голови Верховної Ради України Ігор Калетнік.

Збалансовані рішення, що влаштовують кожну політичну силу, вважає він, можна досягти навіть при нинішньому поляризованому складі парламенту. Для цього необхідно лише дотримуватися регламенту і забезпечувати проходження всіх передбачених законодавчими актами процедур.

"У Верховній Раді сьогодні представлені п'ять політичних сил. У кожної - свої програми, своє бачення і свої амбіції. Тому, завдання, в тому числі і першого заступника Голови Верховної Ради, налаштувати парламент на продуктивну роботу задля єдиної мети - підвищення рівня життя народу ", - зазначив Ігор Калетнік.

Крім того, за його словами, обговорення нових законопроектів повинні починатися в комітетах і носити не формальний характер, а демонструвати серйозний професійний підхід, із залученням відомих фахівців з даного питання, практиків, здатних оцінити, як позитивні, так і негативні сторони змін, що пропонуються.

"Без сприяння цих людей не обійтися. Адже будь-який проект закону повинен враховувати, з одного боку, всі нюанси в тій сфері діяльності, яку він буде регулювати, а з іншого - бути націленим на ефективне впровадження нових норм у життя. Відірвані від життя законопроекти нам не потрібні ", - заявив Ігор Калетнік.

Законопроекти не повинні бути іграшкою в руках політиків, впевнений парламентарій, або переслідувати явні бізнес-інтереси певної групи людей. Щоб підвищити відповідальність посадових осіб за пропоновані законодавчі нововведення Ігор Калетнік буде наполягати на тому, щоб презентацію проектів проводили не технічні виконавці, а безпосередньо керівники комітетів, міністерств і відомств, які мають право законодавчої ініціативи.

Він також вважає, що тільки кулуарні обговорення законопроектів можуть спровокувати непотрібну соціальну напругу. Тому повинна бути забезпечена максимальна гласність законотворчої діяльності, публічне обговорення законопроектів експертами, громадськими організаціями і простими громадянами.

"Щоб уникнути помилок, влада повинна чути голос народу, сприймати переконливі аргументи. Повинен бути налаштований постійний зворотній зв'язок", - підкреслив перший віце-спікер.

Зараз ви читаєте новину «Перший віце-спікер парламенту в законотворчості хоче бачити зворотній зв'язок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути