неділя, 26 серпня 2012 09:45

Переводити ВНЗ на регіональну мову в Міносвіти поки не збираються

Переводити ВНЗ на регіональну мову в Міносвіти поки не збираються
Фото: tsn.ua

За словами заступника директора Департаменту вищої освіти МОНмолодьспорту України Миколи Фоменко, поки що в Міністерстві питання про переводити вищі навчальні заклади на регіональну мову не варто. Однак він не виключає, що таке питання може виникнути. У той же час, чиновник упевнений, що перехід ВНЗ на регіональну мову може викликати ряд проблем: від кадрових і освітніх до фінансових.

Про це Фоменко сказав в ексклюзивному коментарі УНН.

"Мова йде про те, що є трудовий колектив ВНЗ, є студенти, тому насильно це (введення регіональної мови у ВНЗ - Ред.) вводити не можна, оскільки можна наразитися. Тому тут треба бути обережним", - зазначив співрозмовник агентства.

За словами Фоменка, в той час, коли українці, вчили російську мову, росіяни витрачали час на навчання англійської, французької, німецької мови. Тому росіяни нас вибили з багатьох бізнес-структур в Європі. На період розпаду Радянського Союзу культурно, комунікативно росіяни виявилися більш конкурентними.

Крім того, на думку заступника директора Департаменту вищої освіти МОНмолодьспорту, для переходу вищих навчальних закладів на регіональну мову потрібно буде використовувати значну частину бюджетних коштів.

"Тільки на підручники, потрібно буде використовувати мільйони гривень", - сказав він.

Крім того, за словами чиновника, з перекладом ВНЗ на регіональну мову можна зіткнутися з кадровими проблемами.

"Чи зможуть викладачі легко перейти на іншу мову? Чи не буде це суржик? Багатомовність призвела до того, що діти та українську погано знають, і російську. Наприклад, юнак в Одесі закінчив школу, а хоче вступити в Київський університет Шевченка. У нього мовна підготовка російська, а в університеті - українська. Вже на цьому етапі можуть виникнути проблеми ", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Переводити ВНЗ на регіональну мову в Міносвіти поки не збираються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

109

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути