Ексклюзиви
пʼятниця, 16 серпня 2024 21:21

Перемовини без Палестини. "Мирний план Байдена" понад усе

Перемовини без Палестини. "Мирний план Байдена" понад усе
Родичка ізраїльтянина, котрий загинув у полоні "Хамасу" бере участь у акції протесту в Тель-Авіві. Фото: eastnews.ua

Переговори у Катарі по арабо-ізраїльському конфлікту мали результат навіть за відсутності представників "ХАМАС". Чи вийде примирення через непрямі впливи, розбиралася Gazeta.ua.


Напівпереговори

15 серпня у столиці Катару - місті Доха - відбулися переговори по врегулюванню конфлікту між Ізраїлем і Палестиною на базі "мирного плану Байдена". За кілька днів до того палестинське угруповання "ХАМАС" заявило про вихід з переговорів через позицію американської делегації та через нові умови від Ізраїлю.
Попри це зустріч у Катарі не була скасована: приїхали голова ЦРУ Вільям Бернс зі спецпредставником США на Близькому сході Бретт МакГерк, керівник єгипетської розвідки Аббас Каміль, прем'єр-міністр Катара шейх Мухаммед бін Абдулрахман Аль-Тані, директор ізраїльської розвідки "Моссад" Девід Барнеа.

Плани були амбітні, адже тиждень тому президент США Джо Байден, президент Єгипту Абдель Фаттах ас_Сісі, емір Катару Тамім бен Хамад Аль-Тані заявили про настання часу для припинення вогню в Газі та звільнення заручників.

"Будемо домовлятися"

Гора народила мишеня, оскільки представницькі делегації продовжили переговори наступного дня. На тлі демаршу "ХАМАС" це досягнення, особливо з огляду на наміри Ірану помститися Ізраїлю за ліквідацію одного з лідерів "ХАМАС" Ісмаїла Ханії. "Багатообіцяючий початок", - прокоментував перемовини представник Білого дому Джон Кірбі.
Сторони конфлікту продовжують обмінюватися ударами. Одночасно вони коментують переговорний процес. "ХАМАС" вимагає припинення бойових дій і повного виводу ізраїльських військ із Сектору Гази. Ізраїль заявляє, що продовжуватиме війну, доки не знищить "ХАМАС", своїх бійців не виведе, натомість зажадав звільнення своїх заручників.
"ХАМАС" дало зрозуміти, що готове взяти участь у певних діях на примирення виключно за умови виконання "плану Байдена" Ізраїлем.

Запрошення до обстрілів

В Ізраїлі люди вийшли на масові протести з вимогами від прем'єра Беньяміна Нетаньяху визволити ізраїльських заручників, взятих "ХАМАС" у полон 7 жовтня 2023 року. Сам ізраїльський прем'єр від офіційних заяв поки що утримується. Можливо тому, що до Ізраїлю завітали міністри закордонних справ Франції та Великої Британії. За словами їхнього ізраїльського колеги, Ісраеля Каца, гості запропонували не допустити регіональної ескалації. Кац у відповідь запросив їх приєднатися до удару по Ірану.
На тлі таких заяв сигнали від "ХАМАС" видаються миротворчими: там заявили, що дотримуватимуться "плану Байдена". Підстави є, адже ізраїльська сторона 16 серпня звільнила 5 високопоставлених членів "ХАМАС" в Юдеї і Самарії. У відповідь "ХАМАС" пообіцяло не атакувати Ізраїль, доки тривають переговори.
Тим часом, ліванська "Хезболла" готується до війни, у Лівані не приховують - "удар відплати" може надійти від "Хезболла", не обов'язково від Ірану. Утім, якщо Тегеран утримається, "Хезболла" стрілятиме сама. Щодо прикладу "ХАМАС", яке не хоче бути винним у зриві угоди, "Хезболла" дало зрозуміти, - керуватиметься своїми мотивами.

"Ізраїль досяг "стелі"

Ізраїль домігся всього, чого міг, "ХАМАС" знекровлений і не становить небезпеки, заявив колишній голова Центрального командування Збройних сил США Джозеф Вотел. "Палестинське угруповання не здатне спланувати або здійснити бійню такого масштабу, як 7 жовтня," - наголосив він.
Переговори по Близькому сходу ведуться на двух швидкостях: повільній та дуже повільний, розповів Sky news старший науковий співробітник Фонду Карнегі Девід Міллер. Експерт оцінює шанси досягти угоди на переговорах по Близькому сходу як низькі, адже цілі Беньяміна Нетаньяху і нового лідера "ХАМАС" Ях'ї Сінвара незіставні. "Сінвар, навіть якщо звільнить певну кількість заручників на першому етапі, збереже від 40 до 50 чоловіків доти, доки не отримає бажане, а саме, - постійне припинення бойових дій, - пояснює експерт. - Але Нетаньяху не погодиться".
Міллер прогнозує укладення угоди по припиненню вогню до кінця серпня. Після цього можна буде приступати до реалізації першого етапу "плану Байдена".

Є прогрес

На подив, завершення переговорів у Катарі 17 серпня виявилося оптимістичним. Як зазначили Катар і Єгипет, Сполучені Штати зробили пропозицію, котра допоможе подолати розбіжності між сторонами. Основний акцент - звільнення заручників.
Учасники переговорів навіть підписали спільну заяву за підсумками зустрічі, згідно з якою чергова зустріч відбудеться наступного тижня у Каїрі (Єгипет). Нагадаємо, протягом цього терміну "Хезболла" і "ХАМАС" обіцяли не завдавати "удару відплати" по Ізраїлю. Найближчими днями держсекретар США Ентоні Блінкен відвідає Ізраїль, щоб узгодити нові пропозиції, а після того Катар надасть їх на розгляд "ХАМАС".

Сухий підсумок

У сухому підсумку можна сказати, що переговори з епізодичними бойовими діями - все-таки краще, ніж масштабування бойових дій без переговорів. Залишається визначити на практиці більш важливу складову: військову або дипломатичну. Але у такому складному конфлікті, як на Близькому Сході, обидві вони доповнюють і балансують одна одну. До слова, президент Палестини Махмуд Аббас під час виступу у парламенті Туреччини заявив про наміри відвідати Єрусалим і Сектор Гази. Одночасно "ХАМАС" разом із "Палестинським ісламським джихадом" засудило напад радикально налаштованих сіоністів на палестинське поселення на західному березі річки Йордан, у результаті чого загинула одна людина.
Це свідчить про крихкість переговорного процесу. А також про те, що краще більшість моментів зважити до того, як сідати за стіл переговорів. Для України перипетії врегулювання по Сектору Гази можуть бути наочним прикладом, адже мирний процес російсько-української війни, схоже, відбуватиметься за алгоритмом, апробованим на Близькому Сході.

Зараз ви читаєте новину «Перемовини без Палестини. "Мирний план Байдена" понад усе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути