Ексклюзиви
середа, 27 листопада 2019 19:48

Перед зустріччю із Путіним Зеленського застерегли від "особливого статусу" та решти кремлівських планів

Перед зустріччю із Путіним Зеленського застерегли від "особливого статусу" та решти кремлівських планів
Президент має керуватися Конституцією і національними інтересами, нагадує експерт. Фото: president.gov.ua

У листопаді 75% громадян позитивно ставилися до рішення президента України Володимира Зеленського вести переговори з російським керівником Володимиром Путіним, 59% схвалювали відведення військ від лінії розмежування, повідомляли соціологи Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології.

- Велика помилка, коли дивимося на результати лише одного соціологічного опитування. І робимо на цьому якісь системні висновки, - коментує Gazeta.ua опитування політолог Михайло Басараб.

"Впродовж п'яти років існує сталий показник — понад 60% українців або дві третини не сприймають того, що вимагає Росія. Через Мінські домовленості, "формулу Штайнмаєра". Не сприймають миру за будь-яку ціну, капітуляцію і поступки РФ.

Більшість вважають, що повертати під контроль України окупований Донбас треба на умовах до 2014 року — у статусі звичайних областей, без жодного "особливого статусу", як цього хоче Москва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Півроку роботи президента Зеленського. Оцінки і прогнози

Всі українці не можуть бути експертами у питаннях війни, міжнародних переговорів. Неправильно брати за абсолют все те, що населення думає у даний конкретний момент. Для цього існують Верховна Рада, президент, яких обирають виборці та уповноважують ухвалювати кваліфіковані рішення. Тим більше у таких складних питаннях, як відсіч зовнішній збройній агресії, мирного врегулювання.

Керівництво держави має виходити зі своїх конституційних повноважень і обов'язків, національних інтересів. Політичну відповідальність несуть парламент і президент. Так працює представницька демократія.

Заява "кожен з нас президент", яку Зеленський виголошував на інавгурації - це дикий популізм і прямий шлях до анархії. Який підриває авторитет інституту президента. Влада на те і уповноважується громадянами, аби ухвалювати складні рішення у непрості часи. У суспільстві може створитися уявлення про те, що влада не контролює процеси, не розбирається, що треба робити. Наслідком можуть бути великі суспільні потрясіння, масштабне протистояння всередині країни. Коли будь-хто вважатиме, що має право на істину в останній інстанції", - каже Михайло Басараб.

Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним не говорив про теми нормандської зустрічі. Натомість обговорювали довгостроковий договорів з транзиту газу.

Зараз ви читаєте новину «Перед зустріччю із Путіним Зеленського застерегли від "особливого статусу" та решти кремлівських планів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути