субота, 16 квітня 2016 12:30

Пенсіонери з ОРДЛО мають право на українську пенсію - міністр соцполітики

Пенсіонери з ОРДЛО мають право на українську пенсію - міністр соцполітики
gazeta.zn.ua

Жителі з окупованих регіонів можуть отримувати соцвиплатами на підконтрольній Україні території. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

"Якщо не знаєш, як діяти, дій відповідно до закону. У нас є Закон про обов'язкове пенсійне страхування, а є Закон про пенсійне забезпечення, у ст. 85 якого сказано: "Пенсії виплачуються без урахування одержуваного заробітку за місцем проживання пенсіонера, незалежно від реєстрації місця проживання". Навіть якщо людина живе в Донецьку або Луганську, а отримувати пенсію хоче в Києві або Харкові, ми зобов'язані їй її виплачувати, незалежно від місця її реєстрації. Це загальна практика, яка існує в Україні", - сказав міністр "Дзеркалу тижня. Україна".

За словами міністра, гроші пенсіонери можуть отримувати за власним бажання у будь-якому місті України.
"Неконтрольовані території в Донецькій і Луганській областях, наскільки я розумію, статусу окупованих на сьогодні не мають. І є невід'ємною частиною території України. Відповідно, їхні жителі мають право на виплати, незалежно від місця реєстрації. Ми не можемо платити пенсії в Донецьку і Луганську, бо там ідуть воєнні дії. Але якщо людина приїхала і хоче отримати пенсію в Харкові або Львові, ми не можемо їй в цьому відмовити", - прокоментував Рева.

При цьому виплати можуть не отримувати люди, які зареєструвалися на контрольованій території, але насправді залишилися жити в ДНР та ЛНР.

"Якщо людина живе в Донецьку, а оформив документи, що нібито проживає в Харкові, то тут вже є питання. Але це функція не тільки Мінсоцполітики, скільки державних міграційної та прикордонної служб", - зазначив Рева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступник Яресько похвалився планами на майбутнє

Нагадаємо, міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш вважає, що жителям непідконтрольних територій Донбасу потрібно платити пенсії і соцвиплати. Крім Черниша і Реви, сфера соцвиплат входить в повноваження віце-прем'єра Павла Розенка, який був міністром соцполітики в уряді Арсенія Яценюка. Розенко виступав проти відновлення соцвиплат людям на непідконтрольній території.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонери з ОРДЛО мають право на українську пенсію - міністр соцполітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути