Ексклюзиви
понеділок, 01 липня 2013 16:00

Патріарх Філарет запропонував красиву мрію — експерт про єдиного Патріарха для КП і МП

Патріарх Філарет запропонував красиву мрію — експерт про єдиного Патріарха для КП і МП
Андрій Юраш. Фото: tyzhden.ua

Те, що Патріарх Філарет сказав, що після його смерті не треба обирати спільного Патріарха для Московського та Київського Патріархату — то є красивою мрією, проте наразі не багато людей, які готові до реалізації такої ідеї, особливо серед МП.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив релігієзнавець Андрій Юраш.

"Це красива мрія, яка є природньою, оскільки вона озвучена Патріархом Філаретом, людиною, яка доклала зусиль до утворення помісної автокефальної української церкви. Він розуміє вагу такої ідеї. Він зробив суттєвий крок, реально декларуючи, що очолювана ним структура готова до таких кроків", - висловив думку експерт.

За його словами, ідею Патріарха Філарета сприйняли позитивно, оскільки для церков це була би позитивна та конструктивна зміна.

"В цьому контексті цю ідеологему можна було би поширити не лише після його смерті, а й зараз можна було б так говорити. Видно, що ця заява була сприйнята дуже позитивно, на неї багато хто відгукнувся, побачили вперше продуктивний крок у напрямі знаходження певної моделі порозуміння між церквами", - наголосив він.

Окрім того, говорячи про те, наскільки можливий розвиток такого сценарію, релігієзнавець сказав: "Не відомо, як складатиметься ситуація після його смерті".

"Ця ідея передбачає, що в середовищі Єпископату Української Православної Церкви Московського Патріархату буде якщо не суттєва згода, то часткова. Наразі ми такої критичної маси не бачимо, тобто людей, які готові до реалізації, втілення цієї ідеї. Все може змінитися. Тиск різних обставин може мотивувати духовенство МП до активнішого сприйняття цієї ідеї", - наголосив він.

Нагадаємо, у Синодальному залі Київської патріархії 26 червня відбувся Архієрейський Собор УПЦ КП, на якому були затверджені запропоновані патріархом Філаретом зміни та доповнення до Статуту Церкви.

Суть цих змін зводиться до того, що після смерті патріарха Філарета УПЦ КП, по суті, відмовляється від проведення позачергового Помісного Собору та обрання нового патріарха, щоб відкрити шлях до проведення спільного Об'єднавчого Собору єпископів УПЦ (Московського Патріархату) та УПЦ Київського Патріархату, і на якому був би обраний єдиний першоієрарх об'єднаної Української Православної Церкви.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Філарет запропонував красиву мрію — експерт про єдиного Патріарха для КП і МП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути