четвер, 14 червня 2012 21:00

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Пашинський: "Янукович діє по Геббельсу — чим більша брехня, тим більше у неї повірять"

Пашинський: "Янукович діє по Геббельсу — чим більша брехня, тим більше у неї повірять"
Сергій Пашинський розповів, чому Янукович підняв тему вбивства Щербаня. Фото: news.intv.ua

Своєю заявою щодо причетності Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня Янукович остаточно підтвердив, що справа Тимошенко - замовна.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua заявив народний депутат від фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Пашинський.

Президент Янукович заявив, що Юлія Тимошенко мала мотиви для вбивства Євгена Щербаня, на Вашу думку чому президент дозволяє собі подібні заяви, адже раніше він казав, що не впливає на слідство?

- Бо нажаль, і це відвертий факт, Янукович визнав той факт, що він є замовником переслідування Генпрокуратурою Юлії Тимошенко. Він просто вважає, що диктатура вже настільки відбудована, що тепер можна не ховатися за спини своїх підлеглих. Хочу звернути увагу, що 30 травня Віктор Пшонка на питання журналістів відповів, що Тимошенко проходить свідком по цій справі. А уже через два тижні Янукович підправив Пшонку, давши йому основний меседж — що Тимошенко не свідок. Це пряме втручання, бо Янукович посадова особа, компетенція якої — гарантування конституційних прав громадян. Тому він грубо порушує свої посадові обов'язки. Якби там якась Богословська чи Олійник розповідали про причетність Тимошенко, то це вже нікому не цікаво. Інша справа, коли президент перебрав на себе функції суду і слідства.

Але знову ж таки, це теж нікого не здивувало, бо з першого дня йде розправа Януковича над політичним конкурентом, де він не гребує нічим, в тому числі і свідомо не контролює свої вчинки і дії.

Чому президент саме зараз, під час Євро, озвучив цю тему?

- Вчинки цієї людини не піддаються нашій з вами логіці — нормальних людей (сміється — ред.). Таке враження, що Янукович розвернув такий курс на самознищення. Тому, що вибачте мене, звинувачувати Європу з тим, що вона втручається у наші справи, і при цьому вимагати, щоб вони пішли на фінансові поступки, щоб нас прийняли — зробили асоційованим членом, потім членом Євросоюзу, я не знаю, ким це треба бути. Тим більше, що парадокс ситуації в тому, що всі три центри, які мають відношення до України, єдині в оцінці дій Януковича по відношенню до Тимошенко. Хочу нагадати, що з першого дня позиція що США, що Євросоюзу незмінна і послідовна. Вона говорять про те, що Янукович всередині своєї країни вчиняє злочини і вимагає якогось поважного до себе ставлення з боку європейських, американських і російських партнерів, а так не буває. За рік Янукович фактично повністю загнав нашу країну в геополітичний кут. Більше того, за останні два роки він своєю цинічно-хамською внутрішньою соціальною політикою загнав у кут і внутрішню політику. Хочу звернути увагу, що ці люди у своїй жазі помститися політичним конкурентам, уже давно переступили норму людської моралі, законів і усього іншого.

Ваші колеги говорять, що у Януковича та донецького клану було значно більше мотивів до вбивства, що ви думаєте з цього приводу?

- Навідміну від Януковича, я не можу так легко взяти і звинуватити Януковича у вбивстві. Але є деякі "але". Перше — це чіткі факти. Щербань на той час був найвпливовішим політиком і бізнесменом Донеччини. Щербань був депутатом Верховної Ради, у нього була своя фракція. Щербань публічно заявив, що на наступних президентських виборах він підтримає кандидатуру Євгена Марчука. Є навіть відеокадри, де Марчук стоїть біля труни і проводжає його в останній шлях. З іншого боку — президенту Кучмі, який тоді вже почав втрачати рейтинг, потрібна була потужна команда у Донецьку, яка б забезпечила йому виграш на виборах 1998 року. І таку команду він знайшов — через 4 місяці післі вбивства Щербаня губернатором був призначений пан Янукович. І найсмішніше, що дійсно Кучма не помилився: бо тоді Донецька область дала найбільшу "явку" і найбільший відсоток голосів за Кучму. Це теж факт, хоча традиційно тоді Донецьк голосував за Симоненка. Але відбулося те, що відбулося. Після цього Кучма призначив собі наступника — того ж таки Януковича. Це політична складова цього процесу.

Є інші складові цього процесу. У кримінальній справі по вбивсту Щербаня сказано, що організатор убивства був такий собі Кушнір. Це загальновідомо з кримінальної справи. А тепер давайте подивимось, куди цей Кушнір подівся. У 1998, чи 1999 році Кушніра було затримано і відправлено у донецьке сізо, де за офіційною версією йому дали не ті ліки і він раптово помер. Зверну вашу увагу, що прокурором Донецької області тоді був пан Пшонка, а губернатором пан Янукович. На той час у них була повна влада в області. Але очевидно, вони були не зацікавлені, або така в них була мотивація, що головного свідка по убивству Щербаня просто знищили у донецькому сізо.

А кому у такому разі перейшов бізнес Євгена Щербаня?

- Багато ще є інших моментів, і я певен, що слідству треба розібратися, куди поділися активи Щербаня. Я відповідально заявляю, що ніякої частки його бізнесу ні Тимошенко, ні комусь іще не відійшли. Така собі структура ІСД (Індустріальний союз Донеччини - ред.), якою володів Щербань, повністю перейшла до Ахметова і його партнерів.

Початок 90-х років у Донецьку — це декілька кримінальних серіалів. І те що, ці люди зараз намагаються весь цей бруд повісити на Тимошенко, говорить тільки про те, що ніяких інших злочинів у її роботі прем'єром вони не можуть знайти. І вони починають працювати по Геббельсу: чим більша брехня, тим більше у неї повірять. Але я сподіваюсь, що ця авантюра розсиплеться як і всі попередні.

Ви розповідали, що існують певні документи про перехід бізнеса Щербаня. Що це за документи? Розкажіть будь ласка докладніше.

- Навідміну від Януковича, я не керую слідством і не маю права йому давати ніяких доручень. Але я буквально за декілька днів зроблю депутатське звернення до Пшонки з вимогою, щоб він надав інформацію, а мені відомо, що ця інформація у матеріалах слідства є, які були бізнес-активи у Щербаня і кому в результаті вони відійшли. Хоча я відразу знаю, що мені відповість пан Пшонка — що це таємниця слідства, бо виявляється Януковичу звинувачувати Тимошенко у вбивстві можна, а розкрити головний з точки зору цього розслідування елемент, - ні. Ну почекаємо 12 днів, подивимося.

Зараз ви читаєте новину «Пашинський: "Янукович діє по Геббельсу — чим більша брехня, тим більше у неї повірять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути