Ексклюзиви
середа, 09 квітня 2014 21:20

ПАРЄ засудила Росію за приєднання Криму

ПАРЄ засудила Росію за приєднання Криму
Фото: ipress.ua

Сьогодні, 9 квітня, Парламентська Асамблея Ради Європи на пленарному засіданні прийняла резолюцію із засудженням дій Росії щодо приєднання Криму.

"Асамблея рішуче засуджує російську військову агресію і анексію Криму, що послідувала за нею, що є явним порушенням норм міжнародного права, в тому числі положень Статуту ООН, Гельсінського акту ОБСЄ та Статуту та основних правил Ради Європи", - йдеться в резолюції.

За її ухвалення було подано 154 голоси, 26 - проти і 14 утрималися.

На думку Асамблеї, "жоден з аргументів, які використовує Російська Федерація для виправдання своїх дій, не відповідає дійсності".

У резолюції стверджується, що ультраправі сили не захоплювали центральну владу в Києві, "і не було ніякої безпосередньої загрози для прав етнічного російськомовної меншини в країні, в тому числі, і навіть особливо, в Криму".

"Асамблея вважає, що прагнення до відокремлення (Криму) і приєднання до Російської Федерації було ініційовано і спровоковано російською владою під прикриттям військового втручання", - йдеться в документі.

ПАРЄ також висловлює побоювання з приводу російської військової присутності на кордоні з Україною.

"Асамблея висловлює серйозну стурбованість у зв'язку з нарощуванням російської військової присутності на кордоні з Україною", - наголошується в резолюції.

"Асамблея рекомендує державам, що підписали Будапештський меморандум, а також іншим зацікавленим державам Європи розглянути можливість укладання реальних угод з питань безпеки для забезпечення незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України", - йдеться в документі.

У резолюції референдум в Криму 16 березня визнається не відповідним Конституції Криму і України.

"Крім того, заявлена ​​явка і результати є неправдоподібними", - йдеться в документі.

Як зазначає ПАРЄ, "результати референдуму і незаконна анексія території з боку Російської Федерації не мають юридичної сили і не визнаються Радою Європи".

Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ засудила Росію за приєднання Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути