середа, 25 листопада 2020 12:37

Партія Тимошенко стала першою, якій зупинили держфінансування через порушення

Партія Тимошенко стала першою, якій зупинили держфінансування через порушення
Тимошенко очолює "Батьківщину" з 1999 року. Фото: Ян Доброносов, bykvu.com

Партії "Батьківщина" зупинили державне фінансування. Про це повідомляє рух "Чесно"

Національне агентство з питань запобігання корупції зупинило держфінансування партії експрем'єрки Юлії Тимошенко у 4-му кварталі.

23 листопада "Батьківщина" оскаржила рішення Нацагентства.

НАЗК виявило порушення зі звітністю регіональних організацій партії та її центрального офісу. Серед них - підписання видаткових накладних про приймання спонсорських внесків у вигляді листівок, брошур і плакатів особами, які на момент підписання цих документів перебували за кордоном і не могли вчиняти юридичні дії; невідповідність доходу донорів і розміру їхніх внесків на користь осередків партії; договори з низкою компаній на понад 14 млн грн були датовані раніше, ніж були відкриті вказані в них банківські рахунки.

НАЗК виявило у звіті ознаки адміністративних і кримінальних правопорушень і вирішило зупинити виплати держфінансування, починаючи з 4-го кварталу цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шукала роботу продавця і віддала 370 тис.: показали донорів партії Пальчевського

Це вже 3-й випадок, коли НАЗК зупиняє виплату державних коштів парламентським партіям.

Вперше таке рішення було щодо "Опозиційного блоку". На початку 2019-го від представників партії до НАЗК надійшли 2 взаємозаперечні листи, в яких просили перерахувати та не перераховувати держкошти. Конфлікт у партії призвів до того, що фінансування вона отримала лише наприкінці 2019-го.

Вдруге - у квітні цього року. Тоді "Слуга народу" звернулася з відмовою від держфінансування 2020-го. На той момент партія вже отримала майже 70 млн грн у 1-му та 2-му кварталі і мала отримати стільки ж у 3-му і 4-му.

Рішення щодо "Батьківщини" — перше, яке обґрунтоване не відмовою самої партії, а рішенням НАЗК за підсумками перевірки фінзвітності. Це перший випадок застосування такої санкції з моменту запуску НАЗК і запровадження квартального звітування для партій 2016 року.

Торік журналісти Bihus.info повідомляли, що партія "Батьківщина" отримує мільйони гривень від фейкових донорів. Ними партія вписувала підставних пенсіонерів.

Журналісти розповіли про масові платежі по 148-149 тис. грн та відвідали жительку Кіровоградської області, касира супермаркету, яка за пів року перерахувала "Батьківщині" майже 1,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Партія Тимошенко стала першою, якій зупинили держфінансування через порушення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути