пʼятниця, 13 квітня 2018 19:48

Відходити від Росії необхідно якомога швидше, але грамотно - експерт

Автор: УНІАН
  Президент нарешті зрозумів, що дружбу з Росією потрібно розірвати
Президент нарешті зрозумів, що дружбу з Росією потрібно розірвати

Україна повинна була розірвати договір про дружбу з Росією ще в 2014 році, коли РФ анексувала Крим і почала війну на Донбасі.

Про це сказав юрист-міжнародник Володимир Василенко в інтерв'ю Gazeta.ua.

Експерти говорять про ризики від розірвання договору про дружбу з Росією. Чи дійсно вони є?

Не існує жодних ризиків. Єдине, що припинення дії деяких статей Великого договору російська пропаганда використає для нагнітання ненависті до України. Але вона і так це робить. Тому великих втрат не буде.

Як щодо юридичних моментів? Закидають, нібито це єдиний документ, яким Росія визнавала нашу територіальну цілісність.

Це неправда. Є договір від 16 листопада 1990 року, де сторони визнали кордони одна одної у нинішніх межах. Після Великого договору, 28 січня 2003 року уклали інший - про українсько-російський державний кордон. У ньому це питання чітко зафіксоване. Він чинний.

Президент наголосив, що дія статті другої не буде припинена. У ній говориться не про визнання українських кордонів Росією, а про взаємне підтвердження територіальної цілісності і непорушності кордонів. Це норма загального міжнародного права. Вона зафіксована у статуті ООН. У міжнародному праві існують загальновизнані принципи і норми, яких держави зобов'язані дотримуватися не залежно від того, чи вони є у договорі. Так і тут. Ця норма продовжить існувати.

Я б анулював весь договір на наступний день після початку російської агресії

Чи не запізно президент ухвалив таке рішення?

Я б анулював весь договір. І зробив це на наступний день після початку російської агресії. Але краще пізно, ніж ніколи. У свій час президента ввели в оману. Тепер він нарешті зрозумів, що потрібно це зробити. Сподіваюся, доведе до кінця.

Які позитиви з цього ми матимемо?

Це ще раз засвідчить, що у нас триває збройна агресія Росії проти України, а не внутрішній конфлікт. Сприятиме кращому розумінню світу, що тут робиться. Створить умови для кращого розуміння українського суспільства, що відбувається у відносинах між Росією та Україною. Сприятиме мобілізації суспільства на відсіч агресії. Слугуватиме підставою для вироблення більш чіткої політики санкцій проти РФ.

Санкції потрібно вводити, щоб припинити це неподобство

Як ми можемо вводити санкції, коли товарообіг між нашими країнами зростає?

Для цього і потрібно їх вводити - щоб припинити це неподобство. Тому що зростання товарообігу означає, що в Росію ідуть гроші, які вона використовує на продовження збройної агресії і вбивства українців.

Вдасться це зупинити?

Уряд повинен це зробити. Президент чітко дав доручення Раді національної безпеки й оборони виробити єдину системну політику санкцій проти Російської Федерації.

Росія використовує СНД для поширення ідеології "русского мира"

Ми офіційно не були в СНД. Що означає розірвання відносин із цією структурою?

Учасниками статуту СНД ми не були. Але брали участь у роботі статутних органів. Тепер нам треба цю практику припиняти. Уряд має заборонити будь-яким державним структурам брати участь у роботі органів СНД.

Але ж організація напівмертва.

Росія її використовує для нав'язування різних ідей, заходів, які сприяють ідеології поширення "русского мира" в Україні.

Теоретично ми могли зробити це раніше і абсолютно безболісно для себе?

Звичайно. Тепер це буде скоріше символічний акт. Він говоритиме, що ми розриваємо відносини з організацією, яку Росія намагалася використати для неоімперських проектів.

Ми розвернулися і чітко відходимо від Росії?

Абсолютно. Це треба робити якомога швидше, але грамотно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка пояснили ініціативу лише частково розірвати договір із РФ

Президент Петро Порошенко виступив із ініціативою припинити дію окремих положень договору про дружбу з Росією. Також глава держави запропонує Верховній Раді припинити участь України в СНД.

Зараз ви читаєте новину «Відходити від Росії необхідно якомога швидше, але грамотно - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути