субота, 21 травня 2022 00:46

Спецтема: Війна Росії проти України

ОПЗЖ досі має доступ до державної таємниці

Члени ліквідованої у Верховній Раді фракції "Опозиційна платформа - За життя" досі мають право на доступ до державної таємниці.

Про це пише рух "Чесно".

Немає самої фракції, але є її представники та їхні мандати. Вони перегрупувались і утворили нову парламентську групу, а ще частина перейшла у статус позафракційних.

Водночас усі вони досі мають можливість доступу до державної таємниці, можуть брати участь у закритих засіданнях Верховної Ради, комітетів і тимчасово-слідчих комісіях.

  Нардепи з ОПЗЖ Ренат Кузьмін, Тарас Козак, Олександр Колтунович, Тетяна Плачкова, Вадим Рабінович і Віктор Медведчук з головою Держдуми РФ В'ячеславом Володіним у Москві,  березень 2020 року.
Нардепи з ОПЗЖ Ренат Кузьмін, Тарас Козак, Олександр Колтунович, Тетяна Плачкова, Вадим Рабінович і Віктор Медведчук з головою Держдуми РФ В'ячеславом Володіним у Москві, березень 2020 року.

Загалом усім нардепам доступ до державної таємниці усіх ступенів секретності надається за посадою після взяття ними письмового зобов'язання щодо збереження такої інформації.

Тобто доступ до держтаємниці не є автоматичним, але право на цю інформацію мають усі нардепи без винятку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До гауляйтера Балицького в окупований Мелітополь приїхав російський віцепрем'єр

Законодавство визначає державну таємницю, як секретну інформацію, вид таємної інформації у сфері оборони, економіки, науки і техніки, зовнішніх відносин, держбезпеки та охорони правопорядку, розголошення яких може завдати шкоди національній безпеці України.

Доступ до держтаємниці всіх ступенів секретності, ознайомлення з якою необхідне нардепу для виконання повноважень у комітеті, надається після проходження відповідної перевірки. Не всі депутати можуть її пройти.

Якщо у випадку призначених посадовців припинити доступ до держтаємниці має право керівник установи або особа, яка виконує його обов'язки, то у народного депутата це право залишається разом із мандатом або ж до закінчення каденції.

Рік тому тема допуску нардепів до держтаємниці викликала скандал у Верховній Раді. Тоді до складу ТСК по "вагнерівцях" включили нардепа від ОПЗЖ Рената Кузьміна.

Згодом нардепи звернулись до Служби безпеки України щодо перевірки фактів зв'язків Кузьміна з країною-агресоркою РФ.

Процедура допуску до держтаємниці має бути більш ретельною і обов'язково включати перевірку осіб, яким вона надається. Для цього дуже детально мають бути прописані критерії, за якими такий доступ надається, і просто статусу нардепа для цього явно недостатньо, пише "Чесно".

21 квітня нардепи з парламентської фракції ОПЗЖ створили групу "Платформа за життя та мир", її очолив Юрій Бойко.

Перед цим діяльність фракції у Верховній Раді зупинили.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон про заборону діяльності проросійських партій.

Найближчими днями відбудеться судовий розгляд справи про заборону партії ОПЗЖ, сказав міністр юстиції Денис Малюська.

Зараз ви читаєте новину «ОПЗЖ досі має доступ до державної таємниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути