Ексклюзиви
вівторок, 06 квітня 2021 10:51

Опублікували нове розслідування про оборудки Коломойського

Компанія "Укрвуглезбагачення груп", яку нове керівництво державного підприємства "Центренерго" звинуватило в перепродажу вугілля з держшахт і боргах перед шахтарями, пов'язана з оточенням олігарха Ігоря Коломойського. На схемі з посередництвом фірма встигла "відкусити" понад 300 млн грн, повідомляють журналісти Bihus.info

Минулого місяця компанія "Центренерго" заявила, що держшахти на початку цього року не відвантажували вугілля на підприємство за прямими договорами.

"Натомість вугілля постачалося через підприємство "Укрвуглезбагачення груп", попри дію наказу Міністерства енергетики, що забороняє постачання вугілля через приватних посередників без передоплати", – повідомили в компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зробив заяву про олігархів

Приватна компанія не лише "вклинилася" у продаж, але й не розрахувалася з шахтами за вугілля.

За інформацією Bihus.Info, у січні-лютому підприємство "Укрвуглезабезпечення груп" продало "Центренерго" майже 400 тис. т вугілля. Це вугілля компанія купувала у шахт в середньому за 1200 грн/т, а перепродавала "Центренерго" за середньою ціною 1640 грн/т. З урахуванням витрат на збагачення купленого вугілля, орієнтовний заробіток фірми лише за 2 місяці – 120 млн грн.

Водночас за даними співрозмовників у Міністерстві енергетики, компанія не заплатила шахтам за вугілля приблизно 250 млн грн. Через це шахтарі в березні навіть приїжджали на мітинг у Київ.

З урахуванням цього боргу "заробіток" "Укрвуглезабезпечення груп" міг сягнути 370 млн грн, припускають журналісти.

Компанія зареєстрована в салоні краси на околиці Києва. За держреєстром єдиною власницею фірми є черкащанка Анастасія Єрмолович. Вона продає власні картини в соцмережах і раніше не займалася не лише вугільним, а й жодним іншим бізнесом.

 

Журналісти з'ясували, що батьки Анастасії давно працюють у структурах, тісно пов'язаних із бізнесом Коломойського.

Наприклад, матір Анастасії – Олена Єрмолович – керує компанією "Фабрика технічних паперів", поміж власників якої – партнери Коломойського. Ідеться про Олексія Буйніса та Євгена Кричевського. Вони з Коломойським, Боголюбовим, Палицею-молодшим і Кіперманом-старшим є партнерами заводу "Нафтохімік Прикарпаття" та компанії "Рокіт-М".

 

Батько Анастасії – Сергій Єрмолович – раніше працював у компанії партнерів Коломойського, а нині значиться власником і керівником компанії "Кей Стоун". Контактний номер компанії в держреєстрі використовує ще низка фірм з орбіти бізнесменів Кіперманів.

Ігор Коломойський узяв під контроль "Центренерго" влітку 2019-го. Тоді, після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах, на підприємство призначили лояльне до олігарха керівництво.

Відтоді там діяли кілька схем, зав'язаних на компаніях із кола Коломойського – з електроенергією, російським вугіллям і газом, пишуть журналісти.

Журналісти також порахували, скільки прибутку отримали фірми з орбіти олігарха за час перебування в "Центренерго" лояльного до нього менеджменту (з літа 2019-го до весни 2021-го).

Електрику трейдер олігарха отримував за заниженими цінами. Це принесло компанії майже 1,5 млрд грн заробітку. Плюс трейдер досі не повністю заплатив "Центренерго" за електрику. Борг оцінюють у 725 млн грн.

Трейдер Коломойського дешево купував газ напівдержавної Укрнафти і перепродавав його з націнкою "Центренерго". За даними "Бізнес.Цензор", націнка – 30-60%. На приватній фірмі олігарха осіла маржа ще в мінімум 0,5 млрд.

Перепродаж російського вугілля. З ним було те саме, що й із газом – купували дешевше, продавали "Центренерго" дорожче. Заробіток – до 500 млн грн.

З урахуванням вугільної схеми фірми, пов'язані з Коломойським за півтора року заробили на "Центренерго" понад 3,5 млрд грн.

Нове керівництво держпідприємства призначене наприкінці лютого 2021-го – напередодні запровадження американських санкцій проти Коломойського й у розпал публічного відмежування Офіса президента від олігарха.

5 березня США запровадили санкції проти Коломойського. Йому та його родині заборонили в'їзд у країну.

Після цього Офіс президента України заявив про деолігархізацію.

Статки Ігоря Коломойського оцінюють в $1,8 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували нове розслідування про оборудки Коломойського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути