Ексклюзиви
четвер, 25 серпня 2011 12:12

Спецтема: 20 років незалежності!

Опозиція зганьбила День незалежності, а влада - перестрахувалася - експерт

Опозиція зганьбила День незалежності, а влада - перестрахувалася - експерт

Опозиція не мала влаштовувати акції на День незалежності і ганьбити це свято, а влада просто перестрахувалася, виставивши кордони з міліцією.

Таку думку кореспонденту Gazeta.ua висловив політолог Михайло Погребинський.

Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології.

- Як ви розцінюєте події, які на День незалежності розгорнулися в центрі Києва на акції опозиції? Чи можна було уникнути зіткнення з кордоном міліції та сутичок?

Ми 20 років жили в незалежній Україні, а ідея незалежності не опановує політичними масами, політичним класом. Опозиція, яка ніби-то мала опікуватися ідеалами незалежності більше, ніж хто-небудь не повинна була організовувати щось подібне. Вона не мала іти на акції, які би просто ганьбили сам день і створювали поганий настрій у людей - хтось з кимось побився і так далі. До того ж, це нічого принципового в політичному розкладі не змінювало би. Коли ви збираєте 5 тисяч людей, а на Майдані збирається для свята 25 тисяч, звичайно ви не можете розраховувати на революцію чи щось подібне. І йти на штурм міліцейських кордонів - такого не варто робити.

А те, що кордони стояли - я думаю, що було достатньо інформації, щоби запобігти якимось неадекватним діям опозиціонерів.

- Чому міліція не могла просто пропустити мітингувальників до Адміністрації президента, адже у них була мирна акція?

Можливо можна було поставити ці кордони біля Адміністрації. Ми просто знаємо, що там серед них є люди, які 7 років тому просто закликали, щоб іти і прориватися до Адміністрації Кучми, іти громити Кабінет міністрів. Ці люди і досі там гуляють. Я думаю, що влада перестраховується. Можна було цього і не робити, але їх також можна зрозуміти.

Коли жодної поваги до інститутів держави не існує, коли до інституту суду, до інституту президента можна будь-що собі дозволяти (йдеться саме не про конкретну особистість, а про інститут), то тут можна зрозуміти і позицію правоохоронних органів, яким доручили максимально запобігти будь-яким зіткненням. Я вважаю, що вдалось це зробити. А що було б, якби там цих кордонів не було?

- Ви вважаєте, що опозиція могла піти на більш радикальні дії?

Ми не знаємо точно, готова опозиція була піти на штурм, чи не готова. Та я знаю, що там є люди, які із задоволенням побили би шибки в Адміністрації.

Мені здається, що дії опозиції виглядали вчора не дуже симпатично, особливо коли йдеться про святковий день.

- Які для опозиції можуть бути наслідки цього конфлікту з міліцією? Чи можуть після цього розпочатися арешти чи інші каральні заходи?

Правоохоронні органи кажуть, що щось задокументували. Якщо у них є відео, на якому дехто просто б'є по голові міліціонера, можливо і будуть якісь санкції проти нього. Поки наче нікого не затримано.

- Під час мітингу опозиції Володимир Ар'єв заявив про ймовірний арешт Олександра Турчинова. Чи можливий такий розвиток подій?

Я не знаю про жодну справу щодо Турчинова. Мені здається, що тут сам Турчинов вже місяць розповідає, що його мають заарештувати. Я не думаю, що є зацікавлення в тому, щоб Турчинова затримати.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція зганьбила День незалежності, а влада - перестрахувалася - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

80

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути