Ексклюзиви
неділя, 16 вересня 2012 11:43

"Опозиції треба вести діалог, а не кричати дурним голосом у мегафон" - Бекешкіна

"Опозиції треба вести діалог, а не кричати дурним голосом у мегафон" - Бекешкіна
ФОТО: Сергій Старостенко

Національна ідея дуже проста — перетворити Україну на нормальну європейську країну. Цього хочуть і східняки, і західняки. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" розповіла соціолог, директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

"За президентства Януковича Україну об'єднати не вдасться. Головне, що не пускає нас у Європу, — високий рівень корупції. Подолати її можна лише тоді, коли є політична воля. Кілька країн це зробили. Наприклад, Сингапур, Грузія, яку споконвіку вважали корумпованою. Але якщо до влади йдуть для того, аби збагачуватися, як це є в Україні, то як можна покінчити з корупцією?", - зауважила вона.

За словами Бекешкіної, корупція і раніше була високою, але не мала системного характеру.

"Зараз усяку корупцію поза вертикаллю влади жорстоко присікають. З'явилися "смотрящіє". Красти можна лише тим, кому дозволено. Але системна корупція гірша, ніж несистемна. Бо в останній усе-таки зберігається конкуренція. Один щось дав, другий, третій — і починається своєрідне змагання чи протистояння. А вертикальна знищує будь-яку іншу і встановлює монополію. Після цих виборів ситуація не зміниться. Бо людей, які повинні боротися з корупцією, призначає президент Янукович. Генпрокурор, керівництво міліції залишаться на своїх місцях", - додала вона.

Бекешкіна вважає, що для Об'єднаної опозиції важливо отримати хоч невелику перевагу за списками на виборах.

"Це буде дзвіночком, що їхній кандидат виграє у другому турі на президентських виборах. Зараз вони використали правильний хід — поїхали в тур по Україні. З людьми треба спілкуватися. Але вести діалог, а не кричати дурним голосом у мегафон. Також не потрібно розказувати набридлі всім речі. Українці хочуть почути, як жити завтра. Якщо в опозиції є нормальні плани, треба про це говорити. І менше брехати, бо люди втомилися від цього.Опозиціонери розучилися нормально говорити з народом. Я щось не бачу їхніх депутатів у громадському транспорті. Вони, як і влада, бачать країну лише з вікон машин", - зазначила соціолог.

За словами Бекешкіної, на Сході України багато розчарованих у Партії регіонів.

"У Дніпропетровській області мене питали — за кого голосувати? Пояснюють: є нормальний кандидат — колишній дитячий хірург. Але він від "регіоналів". А від Об'єднаної опозиції толкового кандидата нема. Вони махнули рукою на мажоритарні округи, бо вже влаштувалися в списку. Пройдуть і чекатимуть 2015 року, доки "трупи ворогів не пропливуть повз".

Повністю інтерв'ю читайте тут

Зараз ви читаєте новину «"Опозиції треба вести діалог, а не кричати дурним голосом у мегафон" - Бекешкіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути