вівторок, 21 травня 2013 18:30

Опозиція засміяла Захарченка, який у Раді захищав "антифашистів"
19

Фото: Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

"Ми хочемо з'ясувати, чому міліція допустила побиття журналістів на заходах 18 травня, - каже у вівторок вранці в кулуарах парламенту "ударівець" Віктор Чумак. - Як виявилося, міліція при діях молодиків кримінальної зовнішності стоїть і просто мовчки спостерігає. У нас що, міліція працює на певне кримінальне угрупування? Ці питання треба буде поставити до Захарченка".

Чумак заходить до сесійної зали. Тут картками реєструються 377 народних депутатів.

"Як і домовлялися, я направив листа до Віталія Захарченка. Він погодився надати інформацію щодо подій, які відбулися 18 травня, - доповідає з президії спікер Володимир Рибак. - Тому є пропозиція: зараз почати працювати, об 11.30 міністр буде у сесійній залі і зробить таку інформацію".

Півтори години депутати заслуховують виступи, включають до порядку денного сесії кілька законопроектів, зокрема про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізкультури і спорту на 2013-2017 роки.

До зали заходить міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Спочатку сідає у ложі уряду. За 15 хвилин спікер запрошує його за трибуну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захарченко каже, що він особисто приймав рішення направити БТР до найближчого органу внутрішніх справ

"Я хотів би, користуючись можливістю, звернутися до вас, до всіх фракцій розглянути у другому читанні закон про мирні зібрання і прийняти його для того, щоб не відбувалося таких подій, які відбулися 18 травня цього року", - дивиться на присутніх Захарченко.

Опозиціонери гудять.

"Ну, давайте совість мати, - підвищує голос Рибак. - Запросили міністра – тож  послухаймо".

"18 травня близько 12 години до перехрестя вулиць Хрещатик та Інститутська почали здійснювати під'їзд на автомобілях голови опозиційних фракцій, які мали очолювати Всеукраїнську акцію "Вставай, Україно!". Зокрема з вулиці Михайлівської під'їхали народні депутати України – керівники депутатських фракцій Верховної Ради: Тягнибок, Кличко, а з вулиці Інститутської до перехрестя з вулицею Хрещатик під'їхав Турчинов, - розказує міністр. - Слідом за ним рухалися ще два автомобілі такого ж класу, позашляховики, тобто була колона, яка рухалася. За цією колоною виїхав бронеавтомобіль".

"Брехня!", - кричать опозиціонери.

"На цьому бронеавтомобілі були встановлені білі прапори, за зовнішніми ознаками схожі на прапори Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина", - не зупиняється Захарченко.

Депутату від "Батьківщини" Олександру Турчинову вмикають мікрофон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб не було таких подій" - Захарченко просить прийняти тоталітарний "закон про мирні зібрання"

"Я доїхав до "Динамо-Київ" і далі йшов пішки, - насуплюється той. - До вулиці Інститутська я не зміг проїхати у зв'язку з блокуванням міліції. Водночас БТР, про який ви говорили, супроводжувала машина ДАІ, він дві години їздив центром міста під захистом міліції. І коли він почав прориватися на площу Софіївську, де було 50 тисяч мітингувальників, саме опозиціонери зупинили його, щоб вони не задавили людей. І знову міліція заважала. Більше того, у БТР зафіксований працівник міліції і на відео це чітко видно".

Депутатам на двох моніторах показують нарізки із подій 18 травня. Там видно, як із кабіни БТРу, який люди не пропускали на мітинг опозиції, вилазить міліціонер. Він розгублено озирається по сторонах. Присутні у залі сміються та аплодують.

"Ще раз хочу звернутися до громадян нашої держави, до вас, шановні народні депутати, щоб ви зрозуміли чітко позицію міністра, - каже керівник МВС. - Ми об'єктивно розберемося у всіх випадках, які відбулися. Я казав, що ми притягнемо всіх осіб, хто спровокував бійку в центрі міста Києва. Всіх".

"Ганьба!", - кричать опозиціонери.

За 15 хвилин Захарченко йде із зали. Більшість депутатів виходять у кулуари.

"Мені прикро, що міністр фальшує факти, - говорить депутат від "Батьківщини" Юрій Одарченко. - Тут напрошується паралель зі справою "караванського стрілка" - був якийсь дядько, якого знайшли вбитого із паспортом. Отак працює наша міліція - не розслідує справи, а фабрикує їх розкриття".

Зараз ви читаєте новину «Опозиція засміяла Захарченка, який у Раді захищав "антифашистів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути