пʼятниця, 08 лютого 2013 10:16

Опозиція зареєструвала законопроект про імпічмент президента

Опозиція зареєструвала законопроект про імпічмент президента
Фото: comments.ua

У Верховній Раді зареєстровано проект закону №2220 про порядок імпічменту президента.

Іініціаторами документу є голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, голова фракції УДАР Віталій Кличко та голова фракції "Свобода" Олег Тягнибок.

Згідно з положеннями проекту закону, пропонується виключити з регламенту Ради статті, що регулюють порядок дострокового припинення повноважень президента з посади в порядку імпічменту.

Саму ж процедуру імпічменту президента пропонується прописати у відповідному законопроекті та визначити, що письмове подання про необхідність ініціювання питання про усунення президента з посади в порядку імпічменту та утворення тимчасової слідчої комісії має бути підписане не менш ніж однією п'ятою від конституційного складу парламенту. Тобто підписати таке подання повинні не менше 90 народних депутатів, підписи яких не відкликаються.

Слід зазначити, що в нині чинній процедурі ініціювання імпічменту таке подання повинно бути підписане більшістю від конституційного складу Ради.

Також пропонується врегулювати окремі аспекти діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії. Передбачається, що кандидатури спеціального прокурора, спеціальних слідчих вносяться депутатськими фракціями (депутатськими групами). При цьому кожна депутатська фракція (депутатська група) може запропонувати кандидатури одного спеціального прокурора і трьох спеціальних слідчих.

Крім того, опозиціонери пропонують виключити положення про те, що депутати можуть бути обрані спеціальним прокурором та спеціальними слідчими, а також, виключити можливість головуючого знімати питання, що не стосуються обставин справи, і залишити таку можливість тільки з питань, які поставлені в образливій формі.

У законопроекті також визначається, що рішення Ради про звинувачення президента, про усунення президента з поста в порядку імпічменту приймається відкритим поіменним голосуванням, а ТСК проводить свою роботу у формі відкритих засідань із забезпеченням гласності.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція зареєструвала законопроект про імпічмент президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути