вівторок, 05 листопада 2013 18:02

Опозиція, у пориві звільнити Тимошенко, у вівторок розквітла біло-червоними кольорами
10

Фото: Фото: Ольга Каменєва

Кулуарами Верховної Ради йде депутат від "Батьківщини" Сергій Сас. Він у білій футболці із зображенням екс-прем'єра Юлії Тимошенко за ґратами: "Юлі - волю!". Поверх — сірий піджак. У вівторок вранці Сас прийшов на засідання парламенту.

- Чому знову в такій футболці? - питають журналісти.
- Та мені немає, що вдягнути, - віджартовується депутат. - Ходитимемо так цілий рік, поки не зносимо.

Сас заходить до сесійної зали. Тут більшість його колег по фракції в таких самих футболках. Дехто в білих регланах: "Україні волю!". "Ударівці" знову вбрані в червоні реглани "Україна — це Європа". Присутні реєструються. На табло — 365. до трибуни йде лідер "Свободи" Олег Тягнибок.

- Що стосується справи Тимошенко, то тут ситуація абсолютно зрозуміла, - дивиться в зал з-під лоба. - Були часи, коли у 2009 році "Свобода" критикувала уряд Тимошенко, в тому числі і за газові угоди. Але сьогодні ми розуміємо і усвідомлюємо, що доля Тимошенко – це доля політично репресованої. Сьогодні в Європі пані Тимошенко стала певним символом політичних переслідувань. Цього тижня мало би бути проголосовано відповідну законотворчу норму.

Керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк та заступник лідера УДАРу Віталій Ковальчук підтримують Тягнибока. Закликають проголосувати законопроект позафракційної Анжеліки Лабунської щодо лікування ув'язнених за кордоном. Там йдеться про те, що якщо в'язень більше року не може вилікуватися в українському стаціонарі, то суд може прийняти рішення про направлення його в іншу країну. Відбування покарання при цьому можуть відмінити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепи "візьмуться" за закони для Тимошенко зранку у четвер

Спікер Володимир Рибак пропонує проголосувати порядок денний на поточний тиждень.   "За" — 194. Опозиціонери сміються.

- Так що ви радуєтеся, а? - розмахує руками Рибак. - Я сейчас на сьогодні об'явлю перерву, і питання ні Юлі, ні волю, нічого розглядати не будемо.
Депутати розглядають два законопроекти про скасування пенсійної реформи. Ними  пропонується надати право жінкам виходити на пенсію у 55 років та перерахувати розміри пенсійних виплат. Обидва проекти не набирають необхідних 226 голосів.

Спікер просить керівника комітету з питань правоохоронної діяльності Андрія Кожем'якіна розказати, що вирішили із законом про прокуратуру. Це один із документів, які має ухвалити парламент для підписання Угоди про асоціацію.

- Спочатку треба затвердити розклад засідань Верховної Ради, - говорить з трибуни Кожем'якін. Розвертається до Рибака. - Я не буду доповідати законопроект, бо ви порушуєте регламент.
- Шановні народні депутати, ви перегрілися, мабуть, - відмахується спікер. - Перерва на 15 хвилин перед прийняттям рішення. Прошу керівників фракцій зайти в кабінет голови Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада розгляне одразу два варіанти "євроінтеграції" Прокуратури

За 45 хв. Рибак в залі розказує, що на вимогу опозиції у четвер першим питанням винесуть  законопроекти щодо лікування ув'язнених за кордоном. У середу профільний комітет прийме по них рішення. Так домовилися на погоджувальній раді. Дехто з депутатів аплодують. 322 голосами знімають з порядку денного законопроект про прокуратуру. Йому на заміну мають внести президентський та опозиційний.

- Сподіваюсь, що наш законопроект комітет розгляне завтра, - каже в кулуарах Арсеній Яценюк. - Ми будемо наполягати на якомога найшвидшому його розгляді. Не виключаю,що це може статися на поточному пленарному тижні. Якщо ні, опозиція зробить все, щоб було скликане відповідне засідання і було проголосовано законопроекти, які необхідні перед Вільнюсом.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція, у пориві звільнити Тимошенко, у вівторок розквітла біло-червоними кольорами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

90

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути