четвер, 15 листопада 2018 10:46

Опоблок в законі "Про концесії" хоче новий вид "безпрограшного бізнесу"

Опоблок в законі "Про концесії" хоче новий вид "безпрограшного бізнесу"
Народний депутат Андрій Вадатурський назвав можливі наслідки після прийняття законопроекту "Про концесії". Фото:Єдність

Спроби депутатів Опоблоку закріпити в новому законопроекті "Про концесії" норму про компенсацію державою ризиків концесіонера - повністю нівелює саму суть концесії і створює пролом в бюджетній системі для вимивання державних коштів.

Приватного концесіонера така "страховка" буде стимулювати не розвивати бізнес, а створювати схеми для отримання компенсацій, - вважає народний депутат України Андрій Вадатурський. За його словами, з нового законопроекту роблять "безпрограшний бізнес" для певного кола концесіонерів.

"На додаток до того, що законопроектом №8125 "Про концесії" передбачається "конфіденційність" договору концесії і заборона розголошення його подробиць, ми можемо отримати недобросовісні угоди із заздалегідь прихованими сумами на користь концесіонера. Це створить новий "безпрограшний бізнес". Наприклад, я пишу на початку року, що очікуваний прибуток - 100 млн. грн. Але завдяки поганому менеджменту, отримую збитки і тепер за Законом платники податків повинні скинутися мені на добре життя. Так не робиться. Бізнес - це завжди ризики. Не впевнений в прибутковості - займайся чимось іншим. Хочеш гарантій - шукай страховиків", - сказав депутат.

Він також розкритикував спроби колег протягнути в новий законопроект норму, за якою держоб'єкти можна буде віддати в приватні руки без конкурсу. Підставою буде лише те, що претендент вже користується держмайном, наприклад, за допомогою оренди.

"Держава також є підприємцем. Вона не повинна надавати комусь важливі об'єкти, тому що "він хороший хлопець". Якщо діючий орендар дійсно зацікавлений в об'єкті, то він дасть найвищу об'єктивну ціну серед конкурентів за конкурсом. Крім того, з цим механізмом ніхто не застрахує від переговорів зі "своїми". З урахуванням конфіденційності договору концесії, це дозволить повністю приховати від громадськості інформацію про те, за яку суму передали в концесію стратегічне підприємство - за 100 млн. грн. або за 1 грн.", - пояснив депутат.

Раніше ЗМІ писали про те, що новий законопроект "Про концесії" дозволить роздати приватникам, в тому числі, стратегічні підприємства України, зокрема, держпорти України і на умовах, повністю невигідних державі. За деякими портами не знадобиться проводити конкурс. Наприклад, єдина глибоководна гавань України - ДП МТП "Южний" завдяки нормі про прямі переговори "автоматично" буде передана компанії "Портінвест", що належить Рінату Ахметову. "Портінвест" тривалий час користується активами "Южного" і тому зможе претендувати на те, щоб забрати порт на 49 років без конкурсу.

На думку Андрія Вадатурського, те, що новий законопроект не прийняли до сих пір говорить про те, що ключові сили в країні ще не домовилися про розподіл майна, яке уряд планує роздавати в концесію.

"В Україні все ще є велика цінність об'єктів державного майна, а відповідно і зацікавленість різних сил в їх фактичній приватизації. Тому різні партії і окремі особи хочуть закласти в Закон різні важелі, які нададуть їм перевагу в реалізації концесії. Фактично це є банальні торги", - резюмував депутат.

Довідка: на недавньому засіданні Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, депутати не змогли досягти консенсусу щодо проекту закону № 8125 "Про концесії". Зокрема, народний депутат від Опозиційного блоку Юрій Воропаєв запропонував внести в закон норму про концесії на підставі прямих договорів держави з концесіонером, минаючи конкурсну процедуру. Також Воропаєв запропонував поширити на всі галузі економіки норму про компенсацію державою ризиків концесіонера. Крім того, в разі концесії портів Воропаєв пропонує включати в договір всю портову інфраструктуру, а не тільки окремі об'єкти.

Зараз ви читаєте новину «Опоблок в законі "Про концесії" хоче новий вид "безпрограшного бізнесу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути