понеділок, 19 листопада 2012 05:48

ООН закликав усі сторони конфлікту в секторі Газа до перемир'я

ООН  закликав усі сторони конфлікту в секторі Газа до перемир'я
ФОТО: rus.ruvr.ru

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у неділю закликав усі сторони конфлікту в секторі Газа оголосити перемир'я. Про це повідомляє ІНТЕРФАКС.

"Це повинно припинитися. Я рішуче вимагаю від усіх сторін конфлікту - ІФ) відгукнутися на всі зусилля, що робляться під егідою Єгипту, і негайно досягти припинення вогню. Будь-яка подальша ескалація (напруженості - ІФ) неминуче призведе до зростання страждання мирного населення, чого слід уникати", - говориться в заяві генсека ООН.

Пан Гі Мун повідомив: "Я оправляюсь в регіон, щоб особисто звернутися з вимогою про припинення насильства і внести внесок у ті зусилля (щодо припинення вогню - ІФ), які вже додаються".

Раніше повідомлялося, що Пан Гі Мун має намір відвідати Єрусалим і палестинські території, дата поїздки не уточнюється.

Як повідомили палестинські представники, минула неділя було "найкривавішим" днем п'ятиденних авіанальотів і артобстрілу сектора Газа з боку Ізраїлю. Тільки за один день загинули 29 палестинців, серед них - жінки і малолітні діти. За станом на вечір неділі, загальна кількість жертв палестинців в секторі досягла 75 людей, понад 700 людей отримали поранення.

Разом з тим, надії на досягнення угоди про перемир'я ще зберігаються. Як повідомлялося, в Каїры в неділю прибула ізраїльська делегація для переговорів з рухом ХАМАС, бойовики якого продовжують ракетний обстріл території Ізраїлю. В неділю представник руху повідомив журналістам, що домовленість про перемир'я може бути досягнута "сьогодні - завтра".

У свою чергу міністр закордонних справ Ізраїлю Агвідор Ліберман заявив, що єдиною умовою припинення авіанальотів по позиціях ХАМАС в секторі Гази є повне припинення ракетних пусків бойовиками ХАМАС по Ізраїлю.

Президент США Барак Обама в неділю підтвердив, що Сполучені Штати визнають право Ізраїлю на самооборону в конфлікті з палестинцями з сектора Газа.

"Немає жодної країни на Землі, яка зазнала б ракетні обстріли своїх жителів з кордону", - сказав він на прес-конференції в Бангкоку в рамках візиту в Таїланд, який почався в неділю.

"Ми повністю підтримуємо право Ізраїлю захищати себе", - підкреслив Обама.

Разом з тим, як відзначають спостерігачі, Ізраїль готується до наземної операції в секторі Газа. Підставою для таких висновків стала заява прем'єр-міністра Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, який сказав, що Ізраїль готовий до серйозного розширення масштабів операції в секторі Газа.

"Армія готова до того, щоб значно розширити рамки операції (в Газі - ІФ)", - цитують місцеві ЗМІ заяву прем'єра на засіданні уряду країни в неділю.

За його словами, "солдати готові до будь-яких дій, які можуть бути зроблені".

Наземне озброєне вторгнення Ізраїлю в сектор Газа позбавить його міжнародної підтримки, вважає міністр закордонних справ великої Британії Вільям Хейг.

"Прем'єр-міністр (Девід Кемерон - ІФ) і я заявили нашим ізраїльським партнерам, що наземне вторгнення в сектор Газа призведе до втрати Ізраїлем міжнародної підтримки і симпатій, які він має зараз", - сказав він в інтерв'ю телеканалу Sky News в неділю.

Разом з тим, за словами В. Хейга, рух ХАМАС несе відповідальність за загострення ситуації, оскільки саме її пуски ракет по території Ізраїлю змусили його приступити до нанесення ударів по сектору Газа.

Він, проте, обмовився, що наземна операція Ізраїлю в секторі буде "з розряду інших пропорцій".

Для демонстрації підтримки палестинців у вівторок сектор Газа має намір відвідати делегація Ліги арабських держав (ЛАГ) на чолі з генеральним секретарем Набилем аль-Арабі.

Раніше палестинська сторона виступила із закликом скликання саміту ЛАГ для обговорення ситуації в секторі Газуа

Зараз ви читаєте новину «ООН закликав усі сторони конфлікту в секторі Газа до перемир'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути