пʼятниця, 25 березня 2022 18:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Олігарх-стовп режиму Путіна має розкішну квартиру за $5,5 млн з видом на парламент Великої Британії
7

Журналісти знайшли нерухомість родини наближеного до президента країни-агресора РФ Путіна олігарха Олександра Пономаренка - у самому серці Лондона.

Про це повідомляють "Схеми".

 

Квартира олігарха коштує $5,5 млн.

Пономаренко посідає 51-е місце у списку найбагатших людей Росії, згідно з рейтингом Forbes, зі статками у $2,9 млрд.

"Палац Путіна" у Геленджику

Він - співвласник московського аеропорту "Шереметьєво" і бізнес-партнер родини Ротенбергів, що входять у близьке коло президента РФ. Він же - колишній власник так званого "палацу Путіна" у Геленджику.

Саме фінансування Пономаренком будівництва "палацу Путіна", зокрема, стало підставою для запровадження проти нього Європейським Союзом персональних санкцій.

Йдеться про ділянку в майже 70 га і будинок на більш ніж 17,7 тис. кв. м на березі Чорного моря у Геленджику (Краснодарський край), якими нібито особисто користується Путін.

Пономаренко заявив, що вже кілька років немає стосунку до цього об'єкту.

 

Ще одна підстава запровадження ЄС санкцій проти Пономаренка - його зв'язки із підконтрольним Росії головою окупованого Криму Сергієм Аксьоновим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швейцарія вже заморозила активи росіян на $6,2 млрд - далі буде більше

"Шереметьєво"

Запроваджені проти олігарха санкції вже мають вплив. На основний бізнес олігарха - найбільший аеропорт Росії "Шереметьєво". Пономаренко співволодіє ним разом з бізнесменами Аркадієм Ротенбергом та Олександром Скоробогатьком.

Санкції змусили керівництво відправити "на службовий відпочинок" близько 40% працівників аеропорту.

Щоб не потрапити під санкції, Пономаренко навіть витрачав кошти на лобіювання своїх інтересів у Конгресі США. Олігарх щороку сплачував від $50 до 280 тис. за консультації, які мали допомогти йому і його бізнесу уникнути санкцій.

Втім, це не спрацювало. Пономаренко одним із перших російських олігархів потрапив під санкції не тільки ЄС, але й Австралії і Великої Британії.

Санкції передбачають, в тому числі, можливе "замороження" і подальшу конфіскацію майна.

Нерухомість у Лондоні

Вестмінстер - історичний район Лондона. Тут розташовані відомі на весь світ британські візитівки – Біг Бен, Вестмінстерське абатство, Букінгемський палац.

Журналісти звернули увагу на інстаграм-сторіз доньки олігарха - Христини Пономаренко, в яких вона декілька разів показувала панорамний вигляд із вікна квартири.

А там - відоме на весь світ оглядове колесо "Око Лондона" і найвища вежа Вестмінстерського палацу, де засідає парламент Великої Британії.

 

За допомогою сервісу Google Earth журналістам вдалося встановити, що саме такий краєвид відкривається з верхніх поверхів будівлі елітного житлового комплексу Artillery Mansions за адресою: 75 Victoria Street.

Лондонські ріелтори пропонують тут квартири вартістю від $500-600 тис. і до $5 млн за двоповерхові квартири.

  Будинок, в якому розташована квартира.
Будинок, в якому розташована квартира.

Саме таку квартиру-дюплекс придбала у 2018 році донька Пономаренка. В Artillery Mansions на 11 і 12 поверхах. Вона напряму записана на Христину Пономаренко. Вартість квартири, згідно з офіційним британським реєстром - 4,2 млн фунтів, тобто майже $5,5 млн.

Загальна площа квартири - понад 500 кв. м. Також на одному із британських сайтів елітної нерухомості журналісти знайшли інформацію про продаж цієї квартири від 2017 року. На світлинах можна роздивитись інтер'єр квартири.

  Фото квартири у комплексі Mansion Global.
Фото квартири у комплексі Mansion Global.
 

Помешкання має два поверхи.

На першому поверсы розташовані три спальні, три ванні кімнати з туалетами і ще один окремий, невелика комора для речей і тераса.

На верхньому поверсі - 26-метрова кухня та вітальня. Тут також є кілька комор для речей і ще одна тераса, краєвид з якої і демонструвала Христина Пономаренко у своєму Instagram.

  Фото з тераси квартири Христини Пономаренко.
Фото з тераси квартири Христини Пономаренко.

Діти Пономаренка давно отримують гроші від його бізнесу в аеропорту "Шереметьєво". Це стало відомо після накладення санкцій, коли бізнесмен повідомив російським ЗМІ, що залишає посаду голови ради директорів підприємства.

"Акціонером АТ "Міжнародний аеропорт Шереметьєво" є ТОВ "Шереметьєво холдинг", частина акцій якого належить трасту, створеному у 2005 році на користь моїх дітей", - розповідав Пономаренко.

Офіс генерального прокурора і Національне агентство з питань запобігання корупції шукають за кордоном активи, які належать наближеним до Кремля громадянам РФ, для подальшої конфіскації їхнього майна на користь держави Україна.

За словами голови НАЗК Олександра Новікова, важливо "збільшити принаймні у 10 разів кількість фізичних та юридичних осіб РФ, на яких накладені санкції". Але поки такого механізму не існує і активи підсанкційних осіб заморожуються.

"Зараз дія санкцій не розповсюджується на дітей чи батьків, - каже юристка Центру протидії корупції Тетяна Шевчук. - Але якщо влада вирішить, що майно, яким формально володіють родичі, насправді контролюється підсанкційною особою, можливий арешт".

Оскільки у Великій Британії Пономаренко входить до переліку підсанкційних осіб, влада може розглянути питання щодо "замороження" і подальшої конфіскації коштовної нерухомості, власницею якої офіційно є донька олігарха.

Російські олігархи потерпають від санкцій, роздратовані Путіним і заговорили про його вбивство, повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Підпишіться на наш канал в Telegram. Інформуємо про ситуацію в країні

Зараз ви читаєте новину «Олігарх-стовп режиму Путіна має розкішну квартиру за $5,5 млн з видом на парламент Великої Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути