Ексклюзиви
четвер, 15 березня 2018 18:51

Оточення Порошенка: ЗМІ розповіли про "інвестора" Ложкіна

Оточення Порошенка: ЗМІ розповіли про "інвестора" Ложкіна
Борис Ложкін будує житловий комплекс на 115 квартир у Німеччині - ЗМІ. Фото: dw.com

Будучи головою інвестиційної ради екс-голова Адміністрації президента Борис Ложкін з першого дня активно шукав партнерів за кордоном. Але не для залучення інвестицій в українську економіку, а для вкладення власних грошей в країнах ЄС.

Про це пишуть журналісти Deutsche Welle

Очоливши інвестиційну раду, соратник і давній бізнес-партнер президента обіцяв протягом 2017 року залучити в Україну від $ 3 до 5 млрд інвестицій, нагадує ЗМІ.

29 серпня 2016 року президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення Ложкіна з держслужби і про призначення його секретарем Національної інвестиційної ради. А вже 31 серпня на Кіпрі було зареєстровано компанію Ensitar Limited. І хоча бенефіціаром цієї компанії Ложкін офіційно став лише у березні 2017 року, створювалася вона його довіреною особою Азізою Курбановою саме для Ложкіна. Ця фірма, як з'ясувалося, створена для закордонних інвестицій.

Найпривабливішим Ложкіну видався німецький ринок нерухомості, популярний нині в інвесторів з усього світу через своє стійке зростання на тлі рекордно дешевих кредитів і солідних показників найпотужнішої економіки Європи.

У липні 2017-го Ensitar Limited стала власницею 49-відсоткової частки у статутному капіталі новоствореної компанії Liwon Hilden GmbH.

Продаж квартир після завершення будівництва може принести інвесторам десятки мільйонів євро

51 % належить німецькому девелоперу Liwon Real Estate GmbH. Ця компанія створює проекти з будівництва комерційної і житлової нерухомості по всій Німеччині, купує під них земельні ділянки і отримує дозволи місцевих органів влади на будівництво. Реалізацію проектів фінансують інвестори, які стають партнерами у спільних компаніях. У Гільдені, місті поблизу Дюссельдорфа, Liwon Real Estate GmbH разом з українськими віп-інвесторами до кінця 2019 року планують збудувати житловий комплекс на понад 100 квартир з магазинами і підземним паркінгом.

Комплекс постане на місці старого торгівельного центру у центрі міста, який невдовзі буде знесено. Яку суму планують вкласти у проект інвестори - комерційна таємниця. Водночас, виходячи з середніх показників вартості квадратного метра житла у центрі Гільдена, продаж квартир після завершення будівництва може принести інвесторам десятки мільйонів євро.

Про інвестиції у Німеччині обізнане, вочевидь, лише вузьке коло осіб. Довіреними особами від імені колишнього голови очільника канцелярції українського президента у Liwon Hilden GmbH, згідно з довіреністю, копія якої є в розпорядженні DW, є Андрій Пивоварський і дочка народного депутата від БПП Григорія Шверка Марія. Шверк-старший - "права рука" Бориса Ложкіна у бізнесі, багаторічний віце-президент медіа-холдингу UMH, який 2013 року продали Сергію Курченку.

Компанія Liwon Real Estate GmbH - "старший" партнер Ложкіна у німецькому проекті - відмовилася повідомити, хто виступає інвестором і яким коштом фінансується проект. "Це - конфіденційна інформація", - відповіла представниця компанії на запит.

Виконавчий директор Liwon Hilden GmbH Андрій Пивоварський, відповідно до німецького закону про боротьбу з відмиванням грошей, мав внести бенефіціарів компанії у створений торік реєстр прозорості.

Однак, як свідчить отриманий DW витяг з реєстру, екс-міністр і колишній голова Адміністрації президента не зробили цього. Таким чином, інвестор Ложкін не забезпечив прозорість бізнесу у Німеччині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко позбавив посади Ложкіна

У лютому ЗМІ повідомляли, що головного економічного радника президента Петра Порошенка Бориса Ложкіна вивели із Національної інвестиційної ради через кілька годин після того, як журналісти телеканалу Al Jazeera попросили коментар з приводу продажу United Media Holdings (UMH) в 2013 році.

Зараз ви читаєте новину «Оточення Порошенка: ЗМІ розповіли про "інвестора" Ложкіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути