Ексклюзиви
понеділок, 08 квітня 2013 14:03

Спецтема: Луценко за ґратами

"Одного звільнення Луценка для Євросоюзу буде недостатньо" - експерт

"Одного звільнення Луценка для Євросоюзу буде недостатньо" - експерт
Олексій Гарань. Фото: glavcom.ua

Одного звільнення Юрія Луценка для Євросоюзу буде недостатньо — Україна має робити і інші кроки.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань, говорячи про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Він переконаний, що звільнення Луценка відбулося через помилування, а не через рішення касаційної інстанції, яке було минулого тижня, тому що, у такому разі треба було визнавати, що екс-міністр не винен.

"А у цьому випадку (помилування), принаймні поки що за ним зберігається судимість. Сторона Луценка і сам він говорили, що вони звертатимуться до Європейського суду для зняття цієї судимості. Але поки Янукович зробив це саме таким чином", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Тимошенко приїхала донька зі звісткою від Луценка

Гарань додав: "Крім того, Янукович пограв такого "доброго царя" перед ЄС, сказавши, що він може вирішити це питання і він його вирішив. Але ми розуміємо, що без сигналу з Банковою не було б самого засудження Луценка, чи було б зовсім інше рішення апеляційного і касаційного суду".

Водночас, експерт уточнив, що таким чином президент продовжив політичну гру з Євросоюзом щодо підписання Угоди про асоціацію.

"Це рішення є важливим з символічної точки зору того, що Янукович продовжує розглядати можливість підписання Угоди про асоціацію. Бо те, що робилося в країні навіть після повернення Януковича з Брюсселю, свідчило про те, що влада вже не хоче Угоди з ЄС. Це, перш за все, позбавлення мандату Власенка, непризначення виборів у Києві, непризначення виборів на 5 проблемних округах, розмови про референдум, те, що відбулося в парламенті із так званим "виїзним" засіданням. Все це говорило про те, що Янукович зробив ставку на силовий сценарій і що йому наплювати на Асоціацію з ЄС". - пояснив Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми так перемагали і знову так переможемо" - мітингувальники опозиції надихались словами вільного Луценка

Він додав: "Звільненням Луценка Янукович якби дає сигнал: "Хлопці, зі мною ще можна мати справу". Думаю, в ЄС немає ілюзій щодо того, ким є Янукович. Але це реальна політика і тому Європейський союз сказав, що він хоче Угоди про асоціацію, але Україна має для цього зробити кроки на зустріч. Звільнення Луценка — це один із таких кроків-символів".

Але, на думку експерта, одного звільнення Луценка для підписання Угоди про асоціацію з української сторони буде недостатньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Польщі подякував Януковичу за звільнення Луценка

"Звичайно, треба буде робити й інші кроки. Якщо Янукович піде на проведення референдуму, створення двопалатного парламенту, вибори по мажоритарній основі — все це перекреслить перспективи асоціації. Бо тоді Україна буде чітко йти за "білоруським" сценарієм. Лишається також і проблема Тимошенко", - пояснив Гарань.

Зараз ви читаєте новину «"Одного звільнення Луценка для Євросоюзу буде недостатньо" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути