неділя, 07 квітня 2013 18:55

"Ми так перемагали і знову так переможемо" - мітингувальники опозиції надихались словами вільного Луценка
15

Фото: Фото: Андрій ШМАТОВ

- Бачиш напис "Університет імені Шевченка"? От іди до центрального входу. Там буде наша Люся. Вона у червоній куртці, товста така, - щодуху кричить у телефон жіночка років 50 у парку Шевченка у Києві. – Там всі наші збираються.

О 14.00 тут має розпочатися мітинг опозиційних сил в рамках всеукраїнської акції "Вставай, Україно!". Мітинг було організовано спонтанно, 4 квітня, після того, як більшість провела засідання Верховної Ради поза межами парламенту.

Люди починають сходитися до парку ще об 11 годині. Вони тримають партійні прапори "Батьківщини", "Свободи", УДАРу та "Фронту Змін". Стають групками, одягають партійні накидки та куртки.

По парку ходять близько ста міліціонерів. Неподалік на Терещенківській - близько десяти автобусів з правоохоронцями. Ще кілька – трохи подалі.

Тим часом біля пам'ятника Шевченку вмикають гучномовці. З колонок лунають народні та патріотичні пісні.

Все идем к выходу. Нас там сейчас будут одевать, - кричить у телефон хлопець років 20 у спортивках.

Поотдаль формується ще одна група людей. Тримають прапори "Фронту Змін". Жіночка років 40 у великій дутій куртці тримає у руках аркуш паперу, перераховує людей поряд та записує.

- Где еще 10 людей?, - питає і звертається до чоловіка, який стоїть поряд – Это твоя группа. Позвони им. Нехай сюда подходят, а то потом не найдем.

Людей стає дедалі більше. Організатори бігають від однієї групи до іншої, формують їх по регіонах – на акцію привезли активістів з усіх регіональних осередків партій.

Та надо, вот и пришли, - каже хлопець років 17 із прапором УДАРу, підпалює цигарку. – А що? Кличко – нормальний мужик. Чего б и не постоять. – відвертається до товаришів поряд.

- Блин. Опять мы будем далеко от музыки. Нам как всегда не везет, - підходять до них три дівчини у накидках УДАРу, стають поряд.

Неподалік стоять 5 літніх чоловіків.

- Я ночував на Майдані в ту ніч, коли хотіли розганяти. – каже один із них, 53-річний Іван Миколайович. - Оце були часи, не те що зараз, - чоловік скептично обводить поглядом молодих людей із прапорами. – Але що робити, воювати треба. Цю бандитську владу треба вже виносити. Ну не можна так більше жити! Виходу у нас немає", - розпачливо каже і спльовує.

Люди стають у два ряди вздовж алеї від пам'ятника Шевченку. У кожного – прапори політичних партій. Розгортають плакати: "Ні – державному перевороту!", "Путч не пройде", "Уряд Януковича-Азарова у відставку!".

Неподалік від пам'ятника, де має бути імпровізована сцена, група молодиків розтягує великий прапор УПА.

Пройти повз натовп стає неможливо. У парку збирається близько 10 тисяч людей.

- Мій пра-пра-прадід був колись курінним отаманом у Івана Сірка і мав прізвисько Шайтан – розповідає 57-річний киянин Сергій Марич. На акцію прийшов разом із дружиною, тримає її за руку. - От мені його гени і передалися: я не терплю, коли з мене раба починають робити, і бидлом я не хочу бути. Хоча, я великий песиміст, мені треба факти, для того, щоби я повірив комусь. Але хочеться вірити, що зараз - це лише початок. Подивимося.

Повз натовп людей пробираються лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко. Їх обступають мітингувальники, тягнуть до них руки. Політики обнімають людей, вітаються. Тягнибоку і Яценюку дають по рожевій троянді. З ними вони піднімаються на сцену під пам'ятником Шевченка. За ними – народні депутати.

Сьогодні у нас хороша новина. Людина, яка сьогодні вийшла на свободу — це Юрій Луценко!, - вигукує у мікрофон Арсеній Яценюк.

Люди радісно і здивовано вигукують, аплодують. Яценюк продовжує:

І це, в першу чергу, заслуга його особисто, бо він був незламний. Його не зрадили і він не зрадив Україну, але це також заслуга кожного з вас. Далі ми будемо боротися і за звільнення Юлії Тимошенко. Тимошенко має бути на свободі!

Юлі – волю! – кілька разів скандують люди.

Тут є "Батьківщина"?, - питає у людей Яценюк.

Є! – відповідають мітингувальники, сміються.

Політик робить "перекличку" і представників інших опозиційних партій.

Ми не перший раз організовуємо мітинг, - продовжує Яценюк. - Янукович і Ко думали, що акції будуть малочисельними. Але це наша держава. І мало хто пригадує стільки людей з часів Помаранчевої революції

Яценюк дістає телефон та набирає номер. Каже, що зараз говоритиме з Юрієм Луценком, який щойно вийшов з колонії. Вмикає мобільний на гучномовець та підносить до мікрофону. Люди в очікуванні затихають.

- Кажи, Юра, тебе всі чують і чекають.

- Хочу вам сказати, - чути у трубці втомлений голос екс-міністра, - найбільше для людей важить свобода. Але також дуже важливо на свободі бути не одному. І я радий, що тепер я буду з однодумцями, які хочуть бачити Україну вільною та демократичною. Політика робиться не у Верховній Раді, чи уряді. Політика робиться на майдані. Ми так перемагали і знову так переможемо!, - завершив Луценко

Люди щодуху опладують

- Ю-ра! Ю-ра! – скандують з хвилину. Яценюк починає говорити, але за вигуками, його не чутно. Чекає, поки гамір вщухне.

- Ну хоч Юру випустили, і то вже хоч щось, - каже 42-річна Тамара Олексіївна. На мітинг приїхала з Броварів, що на Київщині. - Ще би Юлю! А то мучають бідну жінку.

- Та Янукович такий, що не випустить, - відповідає інша жіночка поряд. Представляється Ольгою. На ній – великий кольоровий шалик в народному стилі, на голові – висока шапка. - Не буде життя з этой владой, - бідкається. – Все б нічого, та подивіться що робиться: дороги – ужас, за рік вбили Київ. Ніколи він таким не був! Гнати цього Попова треба! І Азарова разом з ним. А то живуть як пани, а нас за бидло считають. Будинки собі набудували, вертольоти накупували і роз'їжджають своїми кортежами. Спасу на них немає. От Юля вийде і всім мало не покажеться!

Тим часом на сцені виступає лідер "Свободи" Олег Тягнибок та кілька народних депутатів від трьох опозиційних сил. Загалом виступили 8 людей.

- Ви помітили, що у Верховні Раді перестали битися? Це тому, що в опозиції з'явилася людина, з якою Партія регіонів битися не хоче – це Віталій Кличко, - оголошує далі Яценюк свого колегу

Люди аплодують, свистять, дехто вигукує: "Клич-ко!", "Ура!".

- Ми об'єдналися і впевнені, що переможемо, - запевняє Кличко зі сцени. - Якщо ми будемо долучатись до акцій, ми дотиснемо владу, щоби були перевибори. Ми зможемо вистояти тільки об'єднавшись разом. Ми зможемо об'єднатися в кулак і нанести вирішальний удар. Але тільки разом.

- Банду – геть! – вигукує. Люди підхоплюють.

- Ми усвідомлюємо, що дуже хотіли б, щоби за один мітинг Янукович написав заяву про відставку, – на завершення звертається до людей Яценюк. - Але думаю, ми повинні казати правду: за один - навряд чи. А от за два, три, десять — так. Спочатку виходять сотні, потім тисячі, а потім повстають мільйони. Цей режим має бути знищено. Наше завдання - відставка Януковича і новий український президент.

Яценюк закликає людей агітувати своїх друзів та знайомих, щоби всі прийшли на чергову акцію опозиції у Києві 18 травня.

Після цього нардеп Сергій Соболєв зачитує резолюцію акції протесту. У ній йдеться про вимогу дострокових президентських та парламентських виборів, проведення виборів у Києві в червні та скасування всіх рішень, які було прийнято 4 квітня на Банковій.

Співають гімн. Люди починають розходитися. За ними з площі зникає міліція.

Зараз ви читаєте новину «"Ми так перемагали і знову так переможемо" - мітингувальники опозиції надихались словами вільного Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

183

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути