неділя, 07 квітня 2013 17:01

"Донецькі намісники вимивають кошти з Черкащини!" - в Черкасах пройшла акція опозиції "Час діяти!"
28

Фото: Фото: Захар Колісініченко

Вчора в Черкасах відбулася акція опозиції "Черкащина, настав час діяти". Близько 700 мітингувальників з символікою опозиційних партій зібрались на біля великої сцени на Театральній площі. На Черкащину завітали нардепи Микола Томенко, Леся Оробець та Юрій Сиротюк. Очікується виступ гурту Мандри".

Однією з причин зірання мітингу стало триріччя від дня призначення регіонала Сергія Тулуба головою черкаської ОДА. За кількасот метрів на Соборній площі біля облради на сенці з написом "Три роки з Черкащиною" виступають народні колективи. Очікують виступів гуртів ТНМК та "Бумбокс". На майдяні відсутня символіка партії регіонів.

О 15.50, за декілька хвилин до початку акції, на площі з'являється десяток підозрілих молодиків. Вони у білих футболках з написами ВО "Свобода" на спинах і "Бий жидів!" на грудях. Мітингувальники почали здирати футболки з молодиків. Виникає сутичка. В ній одному з прихильників опозиції юристові Вікторові Смалієві зламали щелепу. Молодики кидаються тікати, проте мітингувальники ловлять одного з них і передають міліції.

" Це підісланий Тулубом "тулубюгенд"! Тут і порушення громадського порядку і заклики до антисемітизму! Розпалювання міжнаціональної ворожнечі і замах на народного депутата! Цей хлопчик має років сім сидіти!", - вимагає нардеп-свободівець Юрій Сиротюк до майора міліції, що веде затриманого під руку. Нардепа та ще кількох свободівців провокатори ще й облили йогуртом. Затриманий – хлопець років 18, посміхається. Його садовлять в приватне авто з з міліціонерами і везуть з площі.

"Вони звітуються, що стало краще! Кому з нас стало краще? Донецькі намісники вимивають кошти з Черкащини! 27 березня засідав бюджетний комітет. На одне місто Єнакієве виділили інвестицій 100 мільйонів, а на всю Черкащину виділили 10 мільйонів", - починає промову голова революційного комітету області Максим Поляков.

"Прийшов час діяти! Не час сидіти на кухні і критикувати! Всі повинні сказати "ні" партії регіонів і донецьким намісникам! Нам потрібно об'єднуватись і створювати революційні комітети в кожному районі! Ми повинні блокувати роботу цих злочинців! В нас дуже проста мета: намісники мають повернутись туди, звідки прийшли! Тулуба геть!" - закликає Поляков. Натовп декілька разів повторює за ним.

Біля сцени чоловік років 55 тримає в руках опудало, до голови якого приклеєний портрет Сергія Тулуба. Спочатку обіцяли його спалити. Потім до опудала прив'язали кульки з гелієм та відправити його в політ. Та кульок виявилося замало. Також біля опудала хлопець тримає валізу, яку нібито приготували голові ОДА для виїзду "на Донбас". Ще двоє чоловіків тримають імпровізовану трибуну зі зображенням губернатора. На голові в зображення корона. На трибуні напис: "вічно 26-й царь всія Черкащини".

На сцену виходять народні депутати та лідери місцевих партійних організацій. Звучить гімн України інтерпретований у стилі рок. Свободівці, що на сцені та Леся Оробець підспівують. Тим часом на площі з'являється деіклька "трійок" молодиків. У них впізнають тих, хто нещодавно з пліч-о-пліч з міліціянтами блокував опозиціонерам вхід до обласної ради, внаслідок чого відбулося кілька сутичок.

"Спасибо!" - говорить ведучий зі сцени після гімну. З натовпу чути незадоволені крики. "Дякую треба казати!" - повчає хтось.

"Сьогодні сумна подія. Треті роковини тулубівської влади в Черкаській області. Ми не виступаємо проти Тулуба, чи проти заступників. Ми виступаємо за звільнення України від цієї злочинної влади! Януковича, Азара, Тулуба! Треба звільняти країну!" - закликає Микола Томенко.

З промовами та закликами виступають інші нардепи. Гурт "Мандри" біля сцени готується до виступу.

"Я підтримую опозиційні сили. Думаю, хлопці з Бумбокса і ТНМК певно не в курсі де вони виступатимуть. Моє завдання бути на боці народу. Я виступаю за переконання. Гроші тут не є мірилом ніяким. Ми й так нормально заробляєм. Зараз не найкращі умови для виступу, але ми маємо підтримати народ. Гроші тут ні до чого." - говорить лідер гурту Фома.

Після промов депутатів вони виходять на сцену. Третина мітенгувальників ідуть з площі. Серед натовпу залишаються майоріти лиш прапори ВО "Свобода" та патріотичної організації "Сокіл". Люди, які тримали вудки з прапорами "Батьківщини" та "УДАРу" свої знамена згортають і покидають площу. На Таетральну долинають звуки концерту із Соборної.

На площі біля облради переважно молодь та студенти.

"Нам в коледжі сказали щоб ми прийшли, хто має бажання, а потім тут відмітились. Грошей не даватимуть. Самому цікаво. Гурти хороші." - говорить хлопець років 16, студент черкаського бізнес-коледжу, пердставлятись відмовляється. Підходить його викладачка.
"Ми привели дітей на концерт просто, а самі за ними наглядаємо, бо вони ще неповнолітні. Які гроші? Шо ви собі думаєте? Це ж не політичний концерт, прапорів немає ніяких, палаток!" - каже жінка. Прапорів і справді немає.

Депутатка обласної ради, опозиціонерка Любов Майборода з чоловіком переходять з Театрального майдану на соборний. У чоловіка Любові Володимирівної в руках табличка з написом: "Тулуб – три роки провалу!" На них ніхто не реагує.

На Соборній тим часом виступають місцеві лідери опозиції. Наприкінці виступу розгортають банер шість 6х3 м. З написом "геть Данецьку банду!". Опісля знову виступають "Мандри". На Соборній вдвічі більше людей. Чути, що виступають ТНМК.

О 18.40 "Мандри" завершують виступ. Опозиціонери розбирають агітаційні намети. Частина людей з Театральної площі прямують на Соборну слухати "Бумбокс".

Захар КОЛІСНІЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «"Донецькі намісники вимивають кошти з Черкащини!" - в Черкасах пройшла акція опозиції "Час діяти!" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути