вівторок, 06 лютого 2007 12:00

Обстріляти гранатометами школу у Беслані наказав Путін

Президент Росії Володимир Путін особисто віддав наказ у вересні 2004-го року обстріляти з гранатометів перед штурмом школу в Беслані (Північна Осетія), де терористи утримували більше 1300 людей.

Таку заяву зробив у понеділок увечері депутат Держдуми від Компартії РФ Юрій Іванов, який входив у парламентську комісію з розслідування теракту в Беслані.

- Вибух в школі був спровокований спецслужбами, вони стріляли з гранатометів. Цей наказ міг віддати тільки одна людина - президент Володимир Путін", - сказав він.

Представник Кремля Дмитро Песьков відмовився коментувати слова Іванова, сказавши, що висновки парламентської комісії були "серйозними і неупередженими".

Судячи з усього, Песьков мав на увазі, що в офіційній доповіді комісії прізвище президента не фігурує.

Після двох років роботи думська комісія дійшла висновків, які співпали з офіційною версією теракту: понад 300 заручників загинули виключно з вини терористів, в основному через вибух, що з невідомих причин прогримів всередині будівлі.

Варто зазначити, що відразу після доповіді комісії Держдума розпустила комісію: рішення про це ухвалили на одній з передноворічних сесій, причому на порядку денному воно з"явилося всього за 20 хвилин до початку сесії.

Водночас незадовго до офіційної доповіді з"явилася доповідь іншого члена парламентської комісії, депутата фракції "Батьківщина" Юрія Савельєва, підривника за освітою.

У своєму власному розслідуванні він дійшов висновку, що школа була обстріляна з гранатометів системи РПГ-7В1 або РШГ-2 до початку штурму. Штурм, вважає Савельєв, був запланований, і обстріл з гранатометів повинен був його полегшити.

Велика частина заручників загинула саме під обстрілом. Проте, хто віддав наказ провести таку "артпідготовку", Савельєв не вказував. І він, і Юрій Іванов підписувати текст офіційної доповіді відмовилися.

Раніше із звинуваченнями особисто на адресу Путіна виступали виключно радикально настроєні громадські діячі на зразок комітету "Матері Беслана" або редактор сайту "Правда Беслана.Ру" Марина Літвінович, що одночасно є прес-секретарем опозиціонера Гарі Каспарова.

Нагадаємо, 1 вересня 2004 року загін бойовиків захопив школу N 1 міста Беслан. Протягом трьох днів терористи утримували в будівлі школи понад 1300 дітей, їх батьків і вчителів. Внаслідок теракту загинуло понад 350 чоловік з числа заручників, мирних жителів і військовослужбовців, що брали участь в їхньому порятунку. Половина загиблих - діти. Понад 500 людей було поранено. Вбили 31 терориста, одного взяли в полон, повідомляє Gazeta.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Обстріляти гранатометами школу у Беслані наказав Путін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути