вівторок, 16 жовтня 2012 21:52

"Громадськість може відповісти на фальсифікації насильством" - Скуратівський
6

Фото: Фото: Тарас Подолян
В'ячеслав Брюховецький
Мирослав Маринович
Євген Сверстюк
Вадим Скуратівський

До приміщення київського інформагентства заходять шестеро членів Ініціативної групи "Першого грудня". Це Мирослав Маринович, Євген Сверстюк, Мирослав Попович, Ігор Юхновський, Вадим Скуратівський та В'ячеслав Брюховецький. Сідають на стільці в холі. За 20 хв у вівторок, 16 жовтня, мають обговорити перебіг парламентських виборів та виголосити звернення до українського суспільства.

- Кажуть, Ющенко набирає від нуля до трьох процентів, - каже 65-річний В'ячеслав Брюховецький до 83-річного Євгена Сверстюка.

Той киває і відказує:

- З такої висоти, як він упав, не часто піднімаються. Мені ще тоді було страшно, що його аж туди підняли.

- Яку ж треба мати силу духу, аби таке витримати, - додає Брюховецький.

Маринович витягує із кишені піджака складений вчетверо аркуш зі зверненням. Одягає окуляри з позолоченою оправою і раз перечитує звернення. Саме він має його зачитати.

- Можна вже йти, - каже їм за 10 хв до початку білява працівниця інформагентства у темно-червоній сукні.

Ті підіймаються з місць та йдуть на другий поверх. 87-річний Ігор Юхновський вішає плащ та озирається:

- А де моя сумка?

Скуратівський іде на перший поверх і приносить червоний пакет із паперами.

Учасники розсідаються за столом. Мовчки роздивляються журналістів. Тих зібралося кілька десятків.

- Як мені мікрофоном користуватися? - питає 82-річний Мирослав Попович. - Я щось сказав, а тоді виключив? Чи як?

Його помічниця відказує, що сама все робитиме.

- Слава Богу, - сміється Попович і перехрещується.

63-річний Мирослав Маринович витягає з кишені червоного гребінця і зачісує волосся назад. Тоді бере слово.

- Наше звернення має загальне гасло: "Берімо відповідальність на себе". 7 хв зачитує звернення:

- Ми закликаємо вас до першого і найважливішого зусилля — взяти участь в голосуванні 28 жовтня, і зробити осмислений політичний вибір, який буде відповідати вашій совісті і думці про майбутнє ваших дітей та онуків. У нинішній ситуації, моральна втеча — нейтралітет чи байдужість — стануть злочином і зрадою. Пам'ятайте: ніхто не може купити ваш голос, у вас немає жодних зобов'язань перед тими, хто на вас тисне. Ви відповідальні перед собою. Ви голосуєте, відкинувши все, крім свого розуміння потреб нашого суспільства. Окрім голосування, закликаємо вас зробити зусилля громадянської активності — не мовчіть про зло: не толеруйте і не дозволяйте порушувати виборчі правила... Закликаємо учасників виборів, а понад усе працівників Центральної виборчої комісії та кожної виборчої дільниці: не ставайте співучасниками зла.

- Багато людей говорять: "Навіщо нам іти на вибори? Що ми можемо з цим зробити? Яка різниця — прийдемо ми чи ні?", - каже після виступу Мариновича Попович і зітхає. - Але справа в тім, що у нас зараз діє така система, за якою втрачається мірило совісті. Тому ми вирішили звернутися до моралі. Саме мораль має стати засадою і повинна змусити прийти і проголосувати. А продати голос означає продати душу. Ми не закликаємо до того, щоб обрати якусь політичну силу. Але прийдіть, виберіть, не бійтеся і не втрачайте надію.

- Я вірю, що молоде покоління, яке виросло за 20 років незалежності, прийшовши на вибори, може сказати своє слово, - додає Брюховецький. - Будьте уважні, коли думаєте про своє майбутнє. Ви можете дуже багато зробити, прийшовши на вибори.

Сверстюк починає свою промову 20-секундною паузою. Він вдивляється в обличчя присутніх.

- Обличчя такі зосереджені та смутні. Усміхніться. Люди завжди думають, що гірше ще не було і не буде. Але врешті все налагоджується. Українці повинні йти вперед веселими, - каже він.

Журналісти сміються.

71-річний Вадим Скуратівський бере слово.

- Дуже ймовірно, що демократичні сили, а саме опозиційні, виграють вибори. А влада сфальсифікує результат, - говорить швидко і голосно. - Тоді громадськість може відповісти насильством. Я цього не хочу, тому що знаю, що таке насильство. Тому я закликаю вирішувати проблему мирним шляхом.

Журналісти ставлять п'ять запитань.

- Ви відчуваєте відповідальність за те, що відбувається в країні? - цікавляться в них російською. Скуратівський відповідати відмовляється.

- Не розумію питання, - каже.

- Система Радянського Союзу спричинила те, що відбувалося в нашій країні протягом наступних років. Саме тому ми закликаємо прийти на вибори і переламати ситуацію, - відповідає Юхновський.

- Оцініть моральність політиків під час виборчої кампанії, - просить журналістка.

- Всі політики — мерзотники. Таке узагальнення ми не маємо права робити. Відповідь дасть результат виборчого процесу, - каже Попович.

Прес-конференція закінчується за годину.

З дверей інформаційного агентства виходить Попович, за ним слідує Скуратівський.

- Одному казали "Думай головой", - говорить навздогін. - А він знизував плечима: "А что я сделаю, если голова мне велит думать сердцем".

Зараз ви читаєте новину «"Громадськість може відповісти на фальсифікації насильством" - Скуратівський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути