середа, 24 жовтня 2012 20:00

"Про людей вже не думають. Між Кличком і Яценюком йде боротьба за лідерство в опозиційній меншості" - Небоженко

"Про людей вже не думають. Між Кличком і Яценюком йде боротьба за лідерство в опозиційній меншості" - Небоженко
Фото: obozrevatel.com

Україна побачить "бій биків" між Віталієм Кличком та Арсенієм Яценюком.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Віктор Небоженко.

Керівник штабу партії УДАР Віталій Ковальчук в інтерв'ю заявив, що, скоріше за все, коаліції Об'єднаної опозиції та УДАРу у Верховній Раді не буде через невдалі переговори. Чи значить це, що Віталій Кличко вже остаточно визначився і співпрацювати з опозицією не буде?

- Не варто перебільшувати важливість заяви керівника штабу. Він усього лише начальник штабу, і він молодий політик. Те, що Кличко проходить і має хороші результати, звісно, робить будь-які заяви від партії Кличка вагомими, бо ніхто не думав, що вони так багато будуть набирати голосів. Саме тому керівник штабу дозволяє собі подібні легковажні заяви.

По-перше, насправді, співпраця буде. По-друге, заяви керівників штабів чи то Об'єднаної опозиції, чи то партії Тягнибока, чи то УДАРу варто сприймати як заяви тільки начальників штабів. Вони лише політики-початківці, які до цього не були відомі експертній громаді. Все буде вирішуватись першими особами — Кличком, Яценюком і Тягнибоком. Вони зобов'язані домовлятися, бо Партія регіонів нікого жаліти не буде — вони чинитимуть так, як вважатимуть за потрібне. Тому вони змушені об'єднуватись, щоб вижити. Хоча б по деяким принциповим голосуванням.

Підписувати договір про коаліцію треба тільки після виборів і після того, як вони узгодять програми. Вони ж ще не знають, чого вони хочуть. Усе, що вони напрацювали, це дуже абстрактні документи. Нехай в Раді сядуть, поділять комітети, напряцюють документи. Але підписуватись під ними мають не начальники штабів, а опозиційні лідери.

Чому "Батьківщина" наполягала на підписанні цієї угоди ще до виборів?

- Для Яценюка, з цього прицілом бути кандидатом в президенти, дуже важливо бути єдиним кандидатом в лідери усієї опозиції. Цей документ виставляв би у більш вигідному становищі не Кличка чи Тягнибока, а Яценюка. А Тягнибок підписав його не з політичних мотивів, а тому, що не знає, чи пройде у Верховну Раду. Тому він підпише будь-який документ.

Кличку б підписання угоди до виборів якось нашкодило?

- Ні, він просто побачив, що у нього почав рости рейтинг. Як будь-який політик, у якого пішла хороша карта, він хоче дочекатись вигідних для себе моментів. Яценюк навпаки хоче закріпити якісь стосунки старшого і молодшого брата — він старший, Кличко — молодший. Це буде дуже пікантна пара — Тарапунька і Штепсель. Яценюк хотів зв'язати обов'язками Кличка раніше, ніж закінчаться вибори. Це дуже правильна позиція, але надто проста для політики: пошвидше підписати договір про наміри, поки не змінились ціни. В політиці усе набагато складніше.

Боротьба вже йде не за виборця — про них особливо вже ніхто не турбується. Там вже серйозних розривів немає, бо здебільшого люди визначились. Боротьба йде за те, хто буде лідером в Раді цієї опозиційної меншості — Яценюк чи Кличко.

Кличко заявив, що має сподівання на те, що у Верховній Раді опозиційні сили будуть гуртуватися саме навколо УДАРу.

- Насправді, він заявив про свою претензію на трон керівника опозиційної меншості, як і Яценюк. Це новий крок. Щож, значить, ми будемо спостерігати бій биків.

"Батьківщина" має довіру до УДАРу, чи все ще вважає її проектом Банкової? "Свобода", наприклад, попри часткову співпрацю, відкрито каже про це.

- "Свобода" може казати, що завгодно. Насправді, вони за хвилину від поразки. Тому вони радикалізують свої заяви і правильно чинять. Їм треба будь-яким шляхом потрапити у Верховну Раду. Це робиться, щоб зібрати якнайбільше голосів. Помилка у тому, що вони збирають ці голоси не збоку тих, хто ще не визначився. Вони намагаються забрати тих виборців, які вже визначили свій голос на користь Кличка, або Об'єднаної опозиції. Це дуже слабка і неправильна позиція. У них немає хороших політтехнологів.

Ті ж комуністи не забирали голоси у Партії регіонів. Вони це робили серед незадоволеного протестного електорату, якого зараз у країні повно. В результаті набрали 10%. Ця позиція технологічно правильна.

"Батьківщина" все ж бачить в УДАРі свого головного союзника?

- Довіри немає між політичними силами. Боротьба йде за те, хто очолить опозицію. У цій ситуації Яценюк бачить у Кличку опонента і ображається, бо вважає його недостойним противником. Вважає, що голоси УДАРу мають належати саме йому. Ця заява така ж шокуюча, як і заява президента про те, жити стало краще, жити стало веселіше. Яценюк з тієї ж опери. Насправді, ми не знаємо, хто краще: говірливий Яценюк, чи мовчазний Кличко. Ми подивимося їх у роботі — як вони будуть працювати.

Що дасть переможцю цього протистояння статус голови опозиції у парламенті?

- Це дуже важливо. Він отримує загальнонаціональну трибуну, його запрошують на усіх Савіків Шустерів та інших, хто займається стравлюванням українських політиків на телебаченні. І Кличко і Яценюк вважають себе достойними цієї роботи. Врешті решт, той хто очолює парламентську опозицію, потім висувається від опозиції у президентській кампанії. А це вже скоро почнеться. Президентська кампанія стартує раніше, бо ситуація у країні не покращилась.

Зараз ви читаєте новину «"Про людей вже не думають. Між Кличком і Яценюком йде боротьба за лідерство в опозиційній меншості" - Небоженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути