Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2019 14:25

"Ну такая вот сложилась реальность": Марчук розповів, як росіяни чхають на Мінські угоди

"Ну такая вот сложилась реальность": Марчук розповів, як росіяни чхають на Мінські угоди
Росіяни не виконують те, що підписують, каже Євген Марчук. Фото: УНІАН

Росіяни завідомо не виконують Мінські угоди, під якими стоїть їхній підпис. Про це сказав представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Євген Марчук у Верховній Раді.

Він розповів, як проходять переговори у Мінську.

"Добре пам'ятаємо, як у 14-у році Росія підписала три мінських документи і порушила їх всі. Почала активні наступальні дії, зайняла важливий залізничний пункт Дебальцеве і практично 1642 квадратних кілометри української території", - сказав він.

"Коли починаються переговори у Мінську, там - представник України, Росії і тільки модератор ОБСЄ. Більше нікого немає. І саме там говориться відверто, оскільки я і Гризлов (представник РФ. - Gazeta.ua) давно знаємо один одного, дуже відверто, таке що може не подобатися заздалегіть. А потім, коли вичерпується на такому рівні переговорний процес, запрошуємо, якщо є потреба, представників ОРДЛО. Щоб було зрозуміло тристороння контактна група - це Україна, Росія і ОБСЄ.

Коли запитуєш російського представника: "Ви визнаєте лінію (фронту. - Gazeta.ua) 14-го року вересня, де ваш підпис стоїть?" - "Визнаємо". А це значить, що Дебальцеве - це підконтрольна Україні територія.

Далі запитую: "А згідно тих же документів 14-го року ОБСЄ створює зону безпеки вздовж неконтрольованої частини українсько-російського державного кордону. Це виконано?". Ні. Тому що не дається доступ ОБСЄ до виконання цієї частини угоди. Коли приводиш приклади, які підписані російською стороною, навіть цих два, а їх біля десятка, і коли кладеш на стіл, вони кажуть: "Ну понимаете, такая вот сложилась реальность", - розповів Марчук про російського окупанта.

Водночас представник України зізнався, що у переговорах йому допомагає знання, "що за плечима могутні Збройні сили і консолідована українська нація".

"Ми 100% переконані, що Україна переможе", - сказав Марчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 5 років російсько-української війни загинули 2 949 українських бійців

Мінські домовленості були підписані 12 лютого 2015 року у столиці Білорусі контактною групою. У ній Україну представляв другий президент Леонід Кучма, Росію - посол в Україні Михайло Зурабов, також підписи поставили представник ОБСЄ Гайді Тальявіні та бойовики Олександр Захарченко й Ігор Плотницький.

Цьому передували 16-годинні переговори президента України Петра Порошенка з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом і російським лідером Володимиром Путіним.

Зараз ви читаєте новину «"Ну такая вот сложилась реальность": Марчук розповів, як росіяни чхають на Мінські угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути