середа, 25 січня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Новинський та "Паша Мерседес": мільярди доларів, підтримка Росії та узурпація церкви – чим відомі підсанкційні діячі
7

Із осені СБУ проводить обшуки в єпархіях Російської православної церкви в Україні, РНБО накладає санкції, а суспільство хоче ліквідувати цю мережу ворожої агентури та пропаганди
Фото: СБУ
У єпархії на Львівщині знайшли фото російських документів "про забезпечення взаємодії з військкоматами РФ"
Уже є 50 кримінальних проваджень, 19 підозр і п'ять вироків судів. Там це називають "необґрунтованим переслідуванням". У чоловічому монастирі РПЦ на Закарпатті знайшли нацистську символіку та "вчення" про сатанізм, тексти молитов за Росію та патріарха Кіріла
У храмах в Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях - прапор "Новоросії", перепустки "федеральних радників" РФ, ікони, які росіяни вкрали з будівлі почесного консула Литви під час окупації Херсона
Служба безпеки завершила перевірку Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті. Знайшли тексти проросійських пісень, якими прославляли "русскую землю" і закликали до "пробудження матушки-Руси"

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження санкцій стосовно десяти осіб. Серед них – скандальні екснардеп Вадим Новинський і намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло. Також до санкційного списку потрапили низка представників Російської православної церкви: Ростислав Швець, Костянтин Чернишов, Олександр Овсянніков, Олександр Таранов, Олег Іванов, Олексій Маслєнніков, В'ячеслав Опанасенко та Володимир Удовенко. Указ глави держав опублікували на сайті його Офіса 25 січня. Gazeta.ua згадала, чим запам'яталися найодіозніші особи з цього списку.

Введені санкції передбачають: блокування активів, припинення торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України. Також - заборону участі у приватизації, оренді держмайна, заборону вчинення правочинів щодо цінних паперів, заборону на набуття у власність земельних ділянок. Також анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів та зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань.

Підсанкційних осіб очікують позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення, припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України. Серед заборон - передання технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності, анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів з питань укладення договорів чи угод, припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх та спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами та іноземними юридичними особами.

Вадим Новинський

Одіозний ексдепутат відомий фанатичною прихильністю до Московського патріархату та значними статками. У списку найбагатших людей України 2020-го був на третьому місці після Ріната Ахметова та Віктора Пінчука з $1,767 млрд. У грудні 2022-го Forbes оцінив статки Новинського в $1 млрд.

Автор: Рух Чесно
  Вадим Новинський  - одіозний ексдепутат, відомий фанатичною прихильністю до Московського патріархату та значними статками. У списку найбагатших людей України 2020-го був на третьому місці після Ріната Ахметова та Віктора Пінчука з ,767 млрд. У грудні 2022-го Forbes оцінив статки Новинського в  млрд.
Вадим Новинський - одіозний ексдепутат, відомий фанатичною прихильністю до Московського патріархату та значними статками. У списку найбагатших людей України 2020-го був на третьому місці після Ріната Ахметова та Віктора Пінчука з ,767 млрд. У грудні 2022-го Forbes оцінив статки Новинського в млрд.

Навесні 2012 року указом експрезидента Януковича Новинський отримав українське громадянство, а восени вже став депутатом Верховної Ради. Такий короткий шлях олігарх пояснює лише "юридичним оформленням існуючого статусу".

Виступав проти надання Українській церкві томосу про автокефалію

В 2013 році Новинський спільно з Януковичем, ексміністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком та ексголовою міліції Києва Валерієм Коряком спробував узурпувати владу в Російській православній церкві. Вони сприяли викраденню архієпископа Олександра (Драбинка). Як зазначали в Генпрокуратурі, Новинський був переговірником під час спроби незаконного позбавлення волі архієпископа. Це стало предметом кримінального слідства. Однак справа довго лежала на полиці. У грудні 2016 ожила з новим розмахом. Це призвело до позбавлення Вадима Новинського депутатської недоторканності. Він досі є фігурантом справи про тиск на митрополита Володимира, але підозри йому не пред'являли. У 2020 році став дияконом Російської православної церкви. Виступав проти надання Українській церкві томосу про автокефалію.

Будучи членом Партії регіонів, 16 січня 2014 року голосував за "диктаторські закони" – пакет антидемократичних законів, які суттєво обмежували права громадян і свободу слова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкольники, "братня" Росія і мерзота з 1990-х: про що говорять у Києво-Печерській лаврі після обшуків СБУ

Один з найбільших капіталів олігарха – група компаній "Смарт-холдинг". Займається гірничо-металургійним комплексом, суднобудуванням, АПК, машинобудуванням, аграрним сектором, добувною промисловістю(виробництво нерудних матеріалів), нерухомістю, фінансами і страхуванням. Це, наприклад, Херсонський суднобудівний завод, Чорноморський суднобудівний завод (ЧСЗ) (Миколаїв), "Верес" ( сфера АПК та виготовлення продуктів харчування), Будівельна компанія "Криворіжаглобуд", Девелоперська компанія "Юджин" (Київ), Страхова компанія "Промислово-страховий альянс".

Новинський передав активи групи у кіпрський траст нібито ще напередодні запровадження санкцій

У січні Новинський передав активи групи у кіпрський траст нібито ще напередодні запровадження санкцій. "Відповідні угоди Smart Trust і Step Trust були укладені в листопаді 2022-го", – йдеться в релізі компанії. Кажуть нібито: "Новинський тепер не є бенефіціаром групи та не здійснює жодного контролю над її діяльністю".

У 2019 році був обраний до Верховної Ради IX скликання від партії "Опозиційний блок - За життя" як її член за 57 округом (м. Маріуполь Донецької області). Був позафракційним членом Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин. 6 липня 2022 року склав повноваження народного депутата України, пояснивши це війною та окупацією Маріуполя росіянами.

Однак політик не визнає Володимир Путіна воєнним злочинцем.

"Війна – це завжди злочин. У цьому випадку злочинцем людину може назвати лише міжнародний суд – ні я, ніхто інший. Звичайно, існує спокуса мітингової та патріотичної патетики, гучних та гнівних слів. Але чи наблизять вони настання миру?" – заявив він.

Митрополит Павло

Більш відомий як "Паша Мерседес". 28 липня 2015 року його водій за кермом Mercedes-Benz S-класу відмовився виконати наказ поліцейського у Києві після порушення ПДР. Нахабно заявив поліцейському, який вимагав у водія пред'явити посвідчення водія: "Якщо я дозволю — візьмете. Не дозволю — не візьмете".

Автор: Релігійна правда
  Митрополит Павло навчався в Луцькому технікумі радянської торгівлі. У 1981—1983 роках служив в Радянській армії в Баку. У 1984 році вступив до Московської духовної семінарії, яку закінчив 1988 року.  З 1994 року — намісник Успенської Києво-Печерської лаври.
Митрополит Павло навчався в Луцькому технікумі радянської торгівлі. У 1981—1983 роках служив в Радянській армії в Баку. У 1984 році вступив до Московської духовної семінарії, яку закінчив 1988 року. З 1994 року — намісник Успенської Києво-Печерської лаври.

Навчався в Луцькому технікумі радянської торгівлі. У 1981—1983 роках служив в радянській армії в Баку. У 1984 році вступив до Московської духовної семінарії, яку закінчив 1988 року. З 1994 року — намісник Успенської Києво-Печерської лаври.

9 липня 2003 року митрополитом Київським і всієї України Володимиром зведений у сан архієпископа.

Спробував перебрати владу в УПЦ (МП) в свої руки, користуючись тяжкою хворобою її предстоятеля

З 2008 по 2014 рік депутат Київської міської ради від Партії регіонів. Став членом Постійної комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту. 27 липня 2009 року призначений членом Міжсоборної присутності Російської православної церкви. З 26 січня по 8 травня 2012 року був тимчасово керуючим Київською єпархією у період хвороби митрополита Київського та всієї України Володимира. В цей час поруч з іншими впливовими членами Синоду спробував перебрати владу в Російській православній церкві в свої руки, користуючись тяжкою хворобою її предстоятеля.

У 2012-13 роках митрополит Павло виселив з території Лаври інфекційну клініку Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського. Зокрема, владика Павло стверджував, що йому неприємно перебувати поруч з хворими на СНІД, які мають "страшне захворювання".

Запам'ятався одіозними висловлюваннями на підтримку Росії

"Паша Мерседес" запам'ятався одіозними висловлюваннями на підтримку Росії. 11 грудня 2013 року, під час круглого столу щодо Євромайдану, схвалив дії міліції і поцікавився скільки платять студентам на Майдані. 11 липня 2019 газета "Сегодня" опублікувала інтерв'ю, де митрополит Павло, відповідаючи на питання про своє ставлення до Володимира Зеленського, назвав Україну агресором у війні на Донбасі.

На XVIII Міжнародному фестивалі православного кіно "Покров" наголосив на необхідності єдності із Росією: "Ми нероздільні і нам нема чого ділити. У нас одна історія, один покров Божої Матері, у нас повинно бути все одно. Ми не повинні ділити Бога, ми не повинні ділити історію, ми повинні бачити один в одному брата, образ Христа".

Павло не став засуджувати Росію й заявив, що українці не чули застережень і "тепер пожинають плоди"

У вересні 2018 року попередив про "Боже прокляття" тим, хто підтримає наміри Київського патріархату забрати монастир під своє керівництво. Після російського вторгнення в Україну 2022 року митрополит Павло не став засуджувати Росію й заявив, що українці не чули застережень і "тепер пожинають плоди".

"Проти Російської православної церкви треба застосувати більш жорсткі кроки"

Валерій Гончарук, політолог:

"Протягом декількох років президентства Зеленського особливих проблем в Російській православній церкві не було. Вона органічно працювала. Її підтримувало ОПЗЖ, інші політичні сили. Навіть під час війни з 2014-го року до них не було жорсткого ставлення. Хоча було зрозуміло, що частина їх священиків вела пропаганду. Священики на окупованих територіях відкрито працювали з ворогом.

Автор: СБУ
  Із осені СБУ проводить обшуки в єпархіях Російської православної церкви в Україні, РНБО накладає санкції, а суспільство хоче ліквідувати цю мережу ворожої агентури та пропаганди
Із осені СБУ проводить обшуки в єпархіях Російської православної церкви в Україні, РНБО накладає санкції, а суспільство хоче ліквідувати цю мережу ворожої агентури та пропаганди

Зміна відношення до РПЦ в Україні відбулася, коли замість Баканова на посаду голови СБУ прийшов Малюк. І Служба безпеки почала працювати в цьому напрямку. Наразі ті кроки, які є зараз, необхідні, але варто працювати не у варіанті санкцій та обмежень окремих діячів. А персонально по кожному – щодо питань державного суверенітету, підтримки агресії Росії. Не кажучи про конкретну діяльність якогось деструктивного характеру. Йдеться про пряму підтримку ворога, здачу наших позицій, тощо. Треба застосувати більш жорсткі кроки. А Російській православній церкві треба ставити перед собою питання – на якому вони боці.

Після завершення війни бізнес всіх олігархів значно постраждає

У Новинського зараз значно обмежився вплив на політику. Є проблема з ним та іншими олігархами – перед 24-м лютого вони мали потужні бізнесові можливості, були ЗМІ, політичний вплив. Після початку повномасштабної війни багато їх підприємств розбомблені і зруйновані, і таких фінансових можливостей вже немає. Після завершення війни бізнес всіх олігархів значно постраждає. І встане повинні – чи не прийдуть нові олігархи на їх місце. Варто сказати, що Новинський був фактично світським керівником Російської православної церкви. У нього була можливість фінансово підтримувати церкву серйозно. І ті заходи, що проводила РПЦ в Україні, мали не тільки релігійний характер. Всі їх ходи багато ким розцінювалися як політика. Пам'ятаємо, як найманець так званої ЛДНР Лусваргі ховався в Лаврі. Зараз під час обшуків з'ясовується, що так багато громадян невідомо якої країни. Не виключно, що під дахами церкви ховалися ДРГ. А всі ці речі фінансувалися.

Це була потужна мережа за рахунок політичної кон'юнктури

Однак проблема не лише в Новинському. РПЦ в Україні сприяла спочатку центральна влада, особливо за часів Януковича. Але і місцева також. Будь-яке свято не обходиться без тих священиків. Питання – на яких землях вони будувалися і яка там була оренда. Чому у них були найкращі умови з оплатою комунікацій. Це була потужна мережа за рахунок політичної кон'юнктури. Зараз вони не матимуть таких політичних преференцій. Будуть на рівних умовах. І ми побачимо, як ця церква далі розвиватиметься".

Із осені СБУ проводить обшуки в єпархіях Російської православної церкви в Україні, РНБО накладає санкції, а суспільство хоче ліквідувати цю мережу ворожої агентури та пропаганди. Проте ліквідувати церкву в демократичній країні – складно. Радше влада буде спонукати окремі громади переходити до Православної церкви України (ПЦУ), ловити російських агентів та накладати санкції. Уже є 50 кримінальних проваджень, 19 підозр і п'ять вироків судів. Там це називають "необґрунтованим переслідуванням". У чоловічому монастирі РПЦ на Закарпатті знайшли нацистську символіку та "вчення" про сатанізм, тексти молитов за Росію та патріарха Кіріла. У храмах в Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях - прапор "Новоросії", перепустки "федеральних радників" РФ, ікони, які росіяни вкрали з будівлі почесного консула Литви під час окупації Херсона. У єпархії на Львівщині знайшли фото російських документів "про забезпечення взаємодії з військкоматами РФ". В Чернівецько-Буковинській єпархії працівники СБУ зафільмували 17-річного хлопця в трусах в ліжку архімандрита Микити Сторожука. Архімандрит Микита - протеже митрополита Київського Онуфрія. Митрополит Онуфрій через два тижні після "секс-скандалу" висвятив Микиту в єпископи. Підкресливши тим самим, що йому байдуже.

Зараз ви читаєте новину «Новинський та "Паша Мерседес": мільярди доларів, підтримка Росії та узурпація церкви – чим відомі підсанкційні діячі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути