пʼятниця, 03 серпня 2018 17:15

Новий начальник управління СБУ в Києві й області - що відомо про Олега Валендюка

Новий начальник управління СБУ в Києві й області - що відомо про Олега Валендюка
Олег Валендюк пройшов усі щаблі прокурорської роботи — від обласної прокуратури до виконувача обов'язків прокурора Києва. Фото: 1news.com.ua

Начальником головного управління СБУ в Києві та Київській області президент Петро Порошенко 31 липня призначив Олега Валендюка, мало знаного широкою громадськістю. Але відомого у вузькому колі фахівців.

Валендюку 44 роки, народився у Вінниці, випускник Вінницького політехнічного інституту - факультету автоматики та комп'ютерних систем управління. 2000 року закінчив Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого. Кадровий прокурор із 20-річним стажем, державний радник юстиції 3-го класу, що відповідає званню генерал-майора.

Пройшов усі щаблі прокурорської роботи — від обласної прокуратури до виконувача обов'язків прокурора Києва. Останнім місцем роботи Валендюка, за інформацією окремих ЗМІ, була Служби зовнішньої розвідки.

Відомо також, що в прокурорському кейсі Олега Валендюка дві гучні виграні справи - представництво інтересів держави в судовому процесі в справі про повернення в державну власність металургійного комбінату "Криворіжсталь", проданого структурам Ріната Ахметова. І Нікопольського заводу феросплавів, підконтрольного Віктору Пінчуку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіть мухи б не вижили: експерти розповіли про арсенал Савченко

Також за його безпосередньої участі під час роботи в Генеральній прокуратурі України Києву повернули понад тисячу гектарів землі, незаконно виведених зі столичної власності мером Леонідом Чернівецьким.

Експерти відзначають рівновіддаленість і неінтегрованість нового керівника столичної СБУ в жодну із провладних та олігархічних груп впливу

Із проблемних моментів біографії Олега Валендюка - люстраційне питання. На думку деяких журналістів, Валендюк підпадав під дію закону "Про очищення влади". Однак окружний адміністративний суд Києва не знайшов підстав для застосування до Валендюка заборон, передбачених люстраційним законом. Це ж рішення підтверджено і постановою Вищого адміністративного суду України.

При цьому низка експертів відзначає головну особливість нового керівника столичної СБУ - його рівновіддаленість і неінтегрованість у жодну із провладних та олігархічних груп впливу. Ця обставина на такій посаді є безумовним плюсом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пінчук заплатив раднику Трампа "кругленьку" суму - TWP

Блогер і журналіст Олена Яхно, яка раніше працювала в прокуратурі Києва, зазначила, що Валендюк професіонал високого рівня.

"Він один з найкращих юристів у країні. Не думаю, що СБУ – це те місце, де Валендюк зможе максимально розкрити свій потенціал. Дивно, що при тотальному кадровому дефіциті його не взяв у свою обойму Луценко. Валендюк вище всіх помічників Юрія Віталійовича на 10 голів. І в прямому, і в переносному сенсі".

Служба безпеки України в липні припинила діяльність 11 адміністраторів у соцмережах, які розміщували в інтернеті антиукраїнські матеріали за вказівкою кураторів із російських спецслужб. Модератори робили публікації на підтримку бойовиків на Донбасі йк закликали змінити межі території країни.

Зараз ви читаєте новину «Новий начальник управління СБУ в Києві й області - що відомо про Олега Валендюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути