Ексклюзиви
четвер, 02 серпня 2018 14:55

Навіть мухи б не вижили: експерти розповіли про арсенал Савченко

Навіть мухи б не вижили: експерти розповіли про арсенал Савченко
Нардепу Надії Савченко інкримінують змову з російським окупантом. Фото: EPA/UPG

У нардепа Надії Савченко, яку підозрюють у підготовці терактів у центрі Києва, та її спільників був великий арсенал зброї - від автоматів Калашникова до протитанкових гранатометів. Від зброї могли постраждати десятки тисяч людей.

Про це журналістам розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.

Зокрема, вилучили чотири міномета із 46-ма 122-мм мінами.

"44 осколково-фугасні міни - це приблизно від 10 до 12 хвилин пострілів із чотирьох мінометів невеликою кількістю людей, які мають елементарні знання щодо їх використання", - розповів експерт.

Серед іншого - крупнокаліберний кулемет "Утес" із калібром 12,7 мм - максимальним для стрілецької зброї, снайперська гвинтівка теж із калібром 12,7 мм. До них майже тисячу набоїв.

"Можете собі уявити, при можливостях навченого снайпера - від 15 до 20 осіб за 1 хвилину. Ці кулемет і гвинтівка пробивають 40 мм броню", - продовжив фахівець.

Також вилучили 9 автоматів АК-74 із 5 тисячами набоїв.

Два ручних протитанкових гранатомети РПГ-7 із 14 пострілами. Два одноразових гранатомети РПГ-22, 12 протипіхотних мін із радіусом ураження у 50 метрів, 80 гранат. Із них 20 гранат Ф-1, у народі "лимонка", з відстанню для ураження людей 200 метрів. І 60 гранат наступальної дії РГД-5 - радіус ураження 25-30 метрів.

У Верховну Раду та територію навколо неї могли цілити мінометами з Труханового острова.

Експерти оцінили радіус ураження, куди могли потрапити боєприпаси - 217 житлових будинків, де проживає 25 тис. людей; 17 закладів освіти із 644 дитиною та понад 4 тис. школярів; лікарні та поліклініки з 5 тисячами людей.

"Хаотичний вогонь 44 мін, плюс 12 мін МОН-50, від яких навіть мухи не лишаються живі", - пояснив Рувін.

Для здійснення теракту потрібно було 20 людей.

Загалом, у ймовірній зоні ураження могли опинитися 72 тис. людей, з них, імовірно, постраждати - понад 7 тис., розповів експерт.

До організованої групи, крім Савченко і Рубана, входили ватажок ДНР Олександр Захарченко та інші представники окупаційної влади Росії, сказав заступник голови СБУ Віталій Маліков.

"Ці особи планували та готували збройне захоплення державної влади. Планували використати стрілецьку зброю, гранати, міни, вибухівку, артилерійські засоби ураження, міномети. Все це мало спрацювати проти мирного населення в місцях масового перебування людей у центрі Києва. А також щодо будівлі Верховної Ради і споруд урядового кварталу", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі Савченко почався новий етап

Надію Савченко затримали 22 березня. 13 липня Шевченківський райсуд Києва залишив її під вартою до 10 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Навіть мухи б не вижили: експерти розповіли про арсенал Савченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути