субота, 12 квітня 2014 13:40

Нова Конституція Криму вступила в силу

Нова Конституція Криму вступила в силу
Фото: vesti.ua

Конституція, схвалена вчора, 11 квітня, самопроголошеною держрадою республіки Крим, вступила в силу. Її текст опублікований в офіційній газеті парламенту регіону "Крымские известия", повідомляє РБК-Україна.

"Територія Республіки Крим є єдиною і неподільною і складає невід'ємну частину території Російської Федерації. Джерелом влади в Республіці Крим є її народ, який є частиною багатонаціонального народу Російської Федерації", - йдеться у статтях 1 і 2 Конституції Криму. У статті 2 також підкреслюється, що "привласнення владних повноважень або захоплення влади неприпустимі".

Державними мовами Криму визнані російська, українська і кримськотатарська. Статус мов встановлюється законодавством республіки, так і російським законодавством. У регіоні визнається ідеологічне та політичне різноманіття і багатопартійність. Згідно з текстом документа, "ніяка релігія і ідеологія не може встановлюватися в якості державних або обов'язкових".

Відповідно до Конституції владу в республіці здійснює глава Криму, а також держрада (парламент) і Рада міністрів (уряд). Глава республіки обирається депутатами Держради і отримує право формувати уряд і приймати рішення про його відставку. Він також може суміщати свою посаду з посадою голови Ради міністрів. Глава Криму може бути знятий з посади президентом Росії не тільки у зв'язку з втратою довіри глави держави, але і в тому випадку, якщо йому висловить недовіру держрада.

"На плаву Республіки Крим поширюються обмеження, встановлені для членів уряду Російської Федерації, якщо інше не встановлено федеральним законом", - свідчить текст Конституції.

Держрада Криму обирається строком на п'ять років і складається з 75 депутатів. Депутатом кримського парламенту може стати будь-який громадянин Росії, який досяг 21 року і має право брати участь у виборах. Держрада призначає главу Криму, але останній при цьому отримує право розпустити парламент, якщо він не проводив засідання "протягом трьох місяців з дня його обрання в правомочном складі". В цьому разі призначаються позачергові вибори.

У той же час, Меджліс кримськотатарського народу напередодні піддав критиці проект Конституції і закликав депутатів самопроголошеного держради відкласти ухвалення основного закону.

"У проекті Конституції Республіки Крим відсутні норми, що визначають статус кримськотатарського народу як корінного народу Криму, а також офіційний статус вищого представницького органу кримськотатарського народу - Курултаю - і формованих нею органів", - наголошувалося в заяві Меджлісу.

Нагадаємо, попередня версія Конституції Криму була прийнята Верховною радою Автономної республіки 21 жовтня 1998 р. Напередодні Крим і Севастополь як два нових регіону були включені в оновлений текст Конституції Росії.

Зараз ви читаєте новину «Нова Конституція Криму вступила в силу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути