Ексклюзиви
субота, 07 грудня 2019 12:13

"Нормандська зустріч". Захід обиратиме між підтримкою України і поліпшенням відносин з РФ - Financial Times

"Нормандська зустріч". Захід обиратиме між підтримкою України і поліпшенням відносин з РФ - Financial Times
Лідери "нормандської четвірки" не зустрічалися з 2016 року

На зустрічі лідерів Франції, Німеччини, Росії та України у Парижі 9 грудня питання полягатиме в тому, чи налаштовані західні уряди і Росія на тривале врегулювання конфлікту в Україні. Навіть якщо США не братимуть участь у паризьких дискусіях, Вашингтон знає, що стабільність на європейському континенті не буде забезпечена, поки місце України в цьому порядку залишається невизначеним. Про це пише Financial Times.

У статті йдеться, що будь-яке рішення щодо України може викликати у західних урядів незручні питання про "сфери впливу" в Східній Європі - концепція, яку Захід офіційно розглядав як застарілу з часу закінчення "холодної війни". Більш того, будь-який компроміс щодо України виглядатиме вкрай суперечливим, якщо буде проігнорована патріотична гордість за незалежність, яка виникла після захоплення Росією Криму в 2014 році і подальшої інтервенції на Донбасі. Консолідація української державності по різні боки національних і мовних розбіжностей показує, як підтримка російським президентом Володимиром Путіним сепаратистських повстанців обернулася проти нього.

"Президент Франції Еммануель Макрон хоче перезавантажити відносини Заходу з Москвою, незважаючи на побоювання в Берліні, Варшаві та інших столицях ЄС. І все ж зниження напруженості вимагає врегулювання на Україні, і це буде нелегким завданням - примирити повагу російських інтересів з підтримкою української свободи і бажання інтегруватися в євроатлантичний світ", - підкреслюється в статті.

Газета вказує, що на практиці деякі західні столиці тихо списали з рахунків окупований Крим і не бажають заохочувати надії України на вступ до НАТО і ЄС.

"Путіну стає дедалі важче виправдовувати витрати на українську війну в очах розчарованих росіян. Вперше з 2014 року Москва зацікавлена в ослабленні конфлікту, але не за всяку ціну. Путін цілком здатний підтримувати військовий і політичний тиск на Україну, якщо він не отримає західних поступок від Заходу", - упевнений автор статті.

"Прорив по Україні видається малоймовірним - в кращому випадку, можливо, доведеться почекати, поки не закінчиться виборча кампанія в США в 2020 році. Навіть тоді страх бути звинуваченими в принесенні України в жертву буде врівноважуватися в західних столицях страхом бути втягнутими в глибоку конфронтацію з Росією", - резюмує Financial Times.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський скликає РНБО перед візитом до Путіна

Президенти України, Росії, Франції та канцлер ФРН зустрінуться в понеділок, 9 грудня.

Зараз ви читаєте новину «"Нормандська зустріч". Захід обиратиме між підтримкою України і поліпшенням відносин з РФ - Financial Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути