Ексклюзиви
четвер, 02 квітня 2009 09:10

Незапрошення на саміт НАТО - дипломатичний провал України

Незапрошення на саміт НАТО - дипломатичний провал України

Те, що представників України не запросили на ювілейний саміт НАТО 3-4 квітня, свідчить про успішну політику Росії з ізолювання України від Північноатлантичного альянсу. В цьому одностайні українські експерти.

В тому, що українські дипломати не поїдуть на саміт до Баден-Бадена, Страсбургу і Келя, речник Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич не бачить приводу для хвилювання.

"Цей саміт – родинна нарада з внутрішніх проблем альянсу. Україна не могла і не може бути туди запрошена".

Київ не запросили через потужний вплив Росії

Натомість, представник групи стратегічних і безпекових студій Ярослав Матійчик вважає, що це - дипломатичний провал МЗС у відносинах з НАТО. Адже раніше альянс запевняв, що на ювілейному саміті остаточно розглянуть питання надання Україні ПДЧ.

Директор Інституту зовнішньої політики при МЗС України Григорій Перепелиця наголошує, на всіх попередніх самітах НАТО українська делегація була присутня. Він переконаний, що Київ не запросили саме через потужний вплив Росії на Німеччину та Францію, які прийматимуть саміт з нагоди 60-річчя заснування альянсу.

Експерт наголошує, НАТО дало зрозуміти Україні, що зближення відкладається.

Тому, на думку Перепелиці, на жоден рядок про Україну у підсумковій резолюції альянсу годі й сподіватися. "Оскільки цей ювілейний саміт проходить у Німеччині і Франції та має підкреслити вагу цих країн у реформуванні альянсу, вони доклали певних зусиль, аби не бачити там України. За це руками Німеччини і Франції проголосувала Росія",- додав Григорій Перепелиця.

Нагадаємо, рік тому на початку квітня бухарестський саміт НАТО ухвалив рішення відкласти приєднання України і Грузії до Плану дій щодо членства в Альянсі (ПДЧ), перенісши розгляд цього питання на грудень 2008 року.

Проти пропозиції тогочасного Президента США Джорджа Буша про приєднання Києва і Тбілісі до Плану дій щодо членства в НАТО висловилися щонайменше сім країн-членів Альянсу. Американські ЗМІ повідомили, що основні заперечення висунули Німеччина і Франція, яких підтримали Італія, Угорщина, Бельгія, Нідерланди і Люксембург.

НАТО відмовило Україні і Грузії, незважаючи на те, що Генеральний секретар Альянсу Яап де Хооп Схеффер до початку форуму висловив упевненість, що саміт НАТО підтвердить право України і Грузії на отримання членства, незалежно від того, яке рішення прийме Альянс за Планом дій про членство цих країн. Питання про підписання планів дій про членство України і Грузії в Альянсі - це "лише питання часу". "Яке б рішення по ПДЧ не було обнародуване, ми скажемо "так" північноатлантичній інтеграції України", - сказав Я.Схеффер напередодні саміту.

Водночас, Я.Схеффер за результатами рішення саміту висловив упевненість, що Україна і Грузія в перспективі все ж стануть членами НАТО.

У найближчі десять років Україна не стане членом НАТО

Грудень, однак, не приніс Україні очікуваного ПДЧ. 2 грудня міністри закордонних справ країн-членів НАТО вирішили посилити співпрацю з Україною і Грузією без надання їм ПДЧ. Альянс в особі Міністра закордонних справ Франції Бернара Кушнера пояснив, що ситуація в Україні не є досить ясною для того, щоб надати країні План дій щодо членства в НАТО. "Внутрішня ситуація в країні не є досить чіткою. Ми чекаємо, і, думаю, ви також чекаєте, коли буде більш зрозуміла ситуація з коаліцією, з урядом тощо", - сказав французький Міністр.

Рішення Ради від 2 грудня, заявили в Альянсі, не закриває для України шлях в НАТО. "У Бухаресті ми вирішили, що міністри закордонних справ повинні прокласти дорогу, і ми все ще на шляху", - резюмував Б.Кушнер.

Зараз експерти стверджують: в найближчі десять років Україна не стане членом НАТО. "Україна втратила свою цінність в очах гравців Північноатлантичного альянсу і опинилася у буферній зоні між НАТО і Росією. Основні європейські гравці НАТО - Німеччина і Франція - фактично відмовилися від підтримки євроатлантичних прагнень України. Є підстави говорити про відмову від такої підтримки України і зі сторони США", - пояснює директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак. Якщо західні держави після найближчого саміту НАТО продовжать цю політику щодо України, - тобто, відмовляться від підтримки зусиль Києва, - то Україна ризикує на довгі роки виявитися поза зоною дії європейської системи цінностей, - додає експерт.

За матеріалами Німецька хвиля, ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Незапрошення на саміт НАТО - дипломатичний провал України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути