неділя, 29 вересня 2013 00:00

"Невідомого кого вшанували: чи то зрадник, чи то видатний вчений" - "регіонал" про Шевельова

"Невідомого кого вшанували: чи то зрадник, чи то видатний вчений" - "регіонал" про Шевельова
Владислав Лук'янов. Фото: news2000.com.ua

Народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук'янов переконаний, що питання стосовно знищення пам'ятної таблички видатному лінгвістові і літературознавцю Юрію Шевельову – "заполітизоване". Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua. "Невідомого кого вшанували: чи то зрадник, чи то видатний вчений. Треба знати і усвідомлювати спочатку, яким чином встановлюються пам'ятні знаки", - наголосив політик. Водночас, він додав, що він проти "боротьби із пам'ятниками, бо треба боротися із негативними явищами, а от якщо вже щось створюється, то вже його не варто чіпати".

Окрім того, народний депутат від Партії регіонів додав:

"Потрібно розуміти, що ти робиш. І якщо людина була зрадником, і співпрацювала із фашистськими загарбниками, то це, безумовно, це може бути людина, яку варто вшановувати. Бо зрадники — завжди зрадники. А якщо це людина, яка заслуговує на повагу, як вчений, то треба розділяти ці речі. Але, все ж таки, якщо вони поставили ту пам'ятну табличку, то нехай би висіла". "Це питання заполітизоване. Насправді ми бачимо, що іноді у нас піднімаються питання лише, щоб роздмухати емоції в суспільстві. Як на мене, то це не те питання, якому варто надавати розголосу. По-перше треба чітко розуміти, на яких підставах було вивішено цей пам'ятний знак, хто розглядав це питання, як на це питання реагувала місцева громада, фахівці. І там вже вирішувати питання, бо це не питання всеукраїнського, національного рівня", - підкреслив він. Окрім того, коментуючи звернення світових науковців до керівництва міста стосовно повернення таблички, він сказав: "Щодо науковців, то нехай вирішують власні проблеми. Щоб нам із закордону не розповідали, які пам'ятники нам будувати. А свої питання — ми вирішуватимемо самі".

Нагадаємо, у Харкові троє чоловіків знищили пам'ятну таблицю видатному лінгвістові і літературознавцю Юрію Шевельову. Це відбулося за півгодини після того, як Харківська міська рада прийняла рішення скасувати дозвіл топонімічної комісії на встановлення меморіальної дошки Юрію Шевельову. Дозвіл на встановлення меморіальної дошки на фасаді будівлі по вулиці Сумській, 17, де жив учений, міська влада дала ще в середині 2011 року. Напередодні сесії міськради - 24 вересня - дев'ять вчених провідних університетів Великої Британії та Північної Америки звернулися з відкритим листом до мера Харкова Геннадія Кернеса, в якому висловлювали надію, "що державні органи міста Харкова підтвердять своє попереднє рішення від 2011 року та збережуть меморіальну дошку на честь Юрія Шевельова".

Зараз ви читаєте новину «"Невідомого кого вшанували: чи то зрадник, чи то видатний вчений" - "регіонал" про Шевельова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

76

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути